Bezpečnost potravin

Pitný režim je důležitý i na podzim, jak pečovat o plastové lahve pohledem hygienika?

Vydáno: 16. 10. 2017
Autor: HSHMP

Informace HSHMP ke správnému zacházení s plastovými lahvemi.

 

Kolik toho máme vypít na podzim? Je to jinak než v létě? Pocit žízně je individuální záležitost – odborníci se nejčastěji shodují na tom, že denně máme vypít 1,5 – 2 litry tekutin.

Dětem do školy je vhodné – teď na podzim – dávat vodu, čaj, nebo vodu s citronem. Pro děti, které mají přetížené aktovky, je dobrou variantou certifikovaná plastová lahev – neváží skoro nic, děti ji mohou nosit prázdnou a vodu do ní si dolít až ve třídě rovnou z vodovodu. „Kvůli horší čistitelnosti plastů se ovšem nedoporučuje do plastových lahví nalévat mléčné nápoje,“  uvedl Pavel Zikl, vedoucí oddělení předmětů běžného užívání Hygienické stanice hlavního města Prahy.   

K certifikovaným plastovým lahvím přikládají výrobci obvykle také návod k použití. Pokud ovšem chcete využít běžnou plastovou lahvičku, v níž jste si předtím koupili jiné pití, je nutné ji dobře vymýt. Vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve svém § 5 odst. 4 říká, že obal, který není určen k opakovanému užití, nelze v potravinářském podniku opakovaně použít. To se ovšem netýká soukromého užití, ale doporučit opakované dlouhodobé užívání jednorázových lahví z hygienických důvodů nelze. 

Z výše uvedeného vyplývá, že jednorázové lahve k opakovanému užití nejsou vhodné. Pokud je používáte opakovaně, tak děláte chybu a můžete škodit svému zdraví. V žádném případě by PET láhve k jednorázovému použití neměly být vyvařovány. Nejsou k tomu určeny a mohlo by dojít k jejich rychlejší degradaci a deformaci, doplnil Pavel Zikl. 

Plast se přitom efektivně čistí podstatně hůř než sklo, keramika či nerez. Pokud neexistuje návod od výrobce, je vhodné plastovou lahvičku čistit tak, aby nebyl plast mechanicky poškozen, tedy ne abrazivními prostředky. Není také vhodné ji vyplachovat vařící vodou. Ideální teplota pro mytí by měla mít 40 až 50 stupňů. Při použití saponátu je důležité dbát na to, aby byla lahvička dostatečně vypláchnuta. 

A jak se chránit proti opakovanému zanesení bakteriemi? „Do lahví nalévat pouze čerstvé nápoje a vodu, nepít se zbytky jídla v ústech, nenalévat tekutinu do lahve, která před použitím nebyla dostatečně vymyta. Nenechávat nápoj či vodu dlouho v lahvi, na slunci a v teple,“ uzavírá Pavel Zikl.

V Praze 12. 10. 2017
Mgr. Dana Mertová,
tisková mluvčí HSHMP  

Zdroj: HSHMP

 Foto: Shutterstock