Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Plody aronie jsou v malém množství neškodné do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Plody aronie jsou v malém množství neškodné

Vydáno: 9.11.2010
Tisk článku
Ačkoli plody aronie v čerstvém, nezpracovaném stavu vykazují nepatrný obsah kyanovodíku, je jejich konzumace v malém množství neškodná.
Plody aronie díky svému obzvláště vysokému obsahu flavonoidů a fenolických kyselin, které korelují s celou řadou zdraví prospěšných vlastností, získávají v posledních letech na popularitě. Ojediněle se však objevují zprávy, které před konzumací plodů aronie vzhledem k obsahu kyanovodíku varují. Kyanovodík, vázaný na molekulu sacharidu, je ale obsažen v mnoha potravinách rostlinného původu.
Až na malé výjimky jsou však množství tohoto kyanogenního glykosidu většinou tak nízká, že jsou pro člověka neškodná. Náš organismus totiž disponuje mechanismy, které malé množství uvolněného kyanovodíku efektivně a rychle zneškodňují. Pokud potraviny obsahují vyšší množství vázaného kyanovodíku, je možné ho před konzumací odstranit zahřátím.
Podle literárních údajů obsahuje 100 g čerstvých plodů aronie 11–20 mg kyanogenního glykosidu amygdalinu, tzn. přibližně 0,6–1,2 mg vázaného kyanovodíku. Předpokládá se přitom, že největší podíl je obsažen v drobných semenech, která se však při žvýkání zcela nerozmělní. V jednom literárním zdroji se udává obsah volného kyanovodíku 1,57 mg na 100 g plodů. Protože čerstvé plody mají na základě vysokého obsahu polyfenolů a organických kyselin trpce kyselou, svíravou chuť, nepředpokládá se, že by bylo možné zkonzumovat najednou větší množství. Požití malé porce čerstvých plodů je proto považováno za neškodné. Pro srovnání: obsah kyanovodíku ve sladkých jádrech meruněk se v průměru pohybuje okolo 2,4 mg na 100 g.
Vzhledem k svíravé chuti se plody zřídkakdy konzumují čerstvé, mnohem častější je konzumace zpracovaných plodů v podobě šťáv, marmelád, džemů, želé nebo sušených plodů. Na základě zpracování, které zahrnuje tepelný proces, je obsah (volného a vázaného) kyanovodíku nižší než v čerstvých plodech. Díky tomu je i pravidelná konzumace produktů z aronie vzhledem k obsahu kyanovodíku bez problémů.
Více informací naleznete na adrese: www.aid.de
www.mri.bund.de/de/aronia.html
Besseres Obst, 2010, č. 10–11, s. 17
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021