Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Plýtvání potravinami versus bezpečnost potravin do kategorie

Aktuality > Aktuality

Plýtvání potravinami versus bezpečnost potravin

Vydáno: 3.11.2020
Tisk článku
Autor: Společnost pro výživu
Článek publikovaný v časopise Zpravodaj pro školní a dietní stravování 5/2020


Foto: Shutterstock

Článek "Plýtvání potravinami versus bezpečnost potravin" publikovala Společnost pro výživu v časopise "Zpravodaj pro školní a dietní stravování" 5/2020.

K tomu, aby v podniku veřejného stravování došlo u potravin k překročení DMT, by nemělo prakticky dojít. Používání potravin s prošlým DMT v provozovnách společného stravování k přípravě pokrmů je sice možnou, avšak ne běžnou praxí a svědčí o nezvládnutí správné výrobní a hygienické praxe v tomto podniku a o nefunkčnosti systému založeném na principech kritických bodů. Posouzení dodržování zásad včasné spotřeby potravin (založené na kontrole doby spotřeby a doby minimální trvanlivosti) bývá předmětem zájmu kontrolních orgánů a případně zjištěné prohřešky mohou být důvodem pro uložení nápravných opatření i udělení sankce.

Účinným nástrojem, jak lze předcházet těmto situacím je uplatnění principů jako je FIFO (First in, first out, česky „první do skladu, první ze skladu“), tzn. co naskladním nejdříve, nejdříve použiji. Účinnějším se však zdá být použití principu FEFO (First expirated, first out), tzn. tu potravinu, u které končí datum údržnosti, použiji nejdříve.

 

Zdroj: Společnost pro výživu

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021