Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Podceňované nebezpečí listeriózy do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele

Podceňované nebezpečí listeriózy

Vydáno: 25.6.2009
Tisk článku
Těhotné ženy by se měly z důvodu možného rizika listeriózy striktně vystříhat konzumace syrových potravin živočišného původu.
(aid) – Pokud jde o hodnocení rizik spojených s konzumací potravin stojí na první místě salmonely. To je výsledek aktuálního německého výzkumu veřejného mínění, který uskutečnili odborníci ze Spolkového ústavu pro hodnocení rizik (BfR). Počet ohlášených případů salmonelózy v Německu  - od roku 2001 (více než 77 000 případů) kontinuálně klesá na téměř 43 000 případů v roce 2008. Protože ale každý člověk postižený průjmem nevyhledá lékařské ošetření, jsou skutečná čísla mnohem vyšší. „Počet nahlášených případů je nutné vynásobit faktorem 10 nebo 20“, prohlásil profesor Johannes Krämer z Ústavu potravinářských věd a vědy o výživě berlínské univerzity na zasedání Danone Ústavu výživy pro zdraví.
 
Hlavními zdroji salmonelových infekcí jsou syrové žloutky. Před přibližně deseti lety se rozšířil po celém světě jeden klon salmonel, který napadá slepice a může se přenášet na zárodečné buňky. Tímto způsobem se salmonely dostávají do žloutku, který na rozdíl od vaječného bílku není vybaven žádnými ochrannými látkami, které by mohly zabránit množení těchto zárodků. Nejdříve za šest a nejpozději za 72 hodin po vstupu salmonel do žaludečního a střevního traktu mohou tyto zárodky vyvolat průjem provázený horečkou, zvracením a bolestmi břicha. Protože se salmonely masivně množí až při teplotě převyšující 7 oC, je bezpodmínečně nutné vejce skladovat v chladničce. Obecně platí zásada nekonzumovant žádná jídla obsahující syrové žloutky – což platí zvlášť u malých dětí a lidí s oslabenou imunitou.
 
Podstatně nebezpečnější než salmonely jsou ale infekce vyvolané listériemi. Tyto baktérie nejsou mezi obyvatelstvem tak známé. Nacházejí se všude v okolním prostředí – v půdě, na rostlinách, v kompostu nebo odpadních vodách a především v zemědělských provozech. Nejrůznějším způsobem tak může dojít ke kontaminaci potravin – při dojení, porážce nebo díky nedostatečnému dodržování hygienických podmínek v běžném provozu. Listerie jsou velmi odolné, dokáží odolat vysušení, hlubokému zmrazení a i v chladničce jsou schopné se dále množít. Teprve teploty převyšují 70 oC je dokáží zlikvidovat. V porovnání se salmonelózou se případy listeriózy vyskytují mnohem méně (v roce 2008 byl hlášen výskyt 356 případů), mají však závažnější průběh. U osob s intaktním imunitním systémem onemocnění nevyvolají, jiná je však situace u jedinců s oslabenou imunitou, starších lidí a především těhotných žen. Listerióza u gravidních žen může nanejvýš vyvolat symptomy podobné chřipce, ale o to závažnější následky může mít pro nenarozené dítě. Baktérie mohou infikovat plod, což v závislosti na jeho stáří může vést k potratu nebo předčasnému porodu; infikovaní novorozenci často umírají nebo trpí mentálním postižením. Gravidní ženy by se proto měly přísně vystříhat konzumace syrových potravin živočišného původu, do svého jídelníčku by neměly zařazovat ani uzené nebo marinované rybí výrobky (zejména se to týká vakuově baleného uzeného lososa). Neměly by konzumovat měkké sýry vyrobené ze syrového mléka. Ohrožené ženy by měly rovněž ze sýrů odstraňovat povrchovou vrstvu.                   
Listerien: Die unterschätzte Gefahr +++ Schwangere sollten auf rohe tierische Lebensmittel verzichten
[cit. 2009-06-22], www.animal-health-online.de
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021