Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Podle EFSA není bezpečnost semen Chia dostatečně prokázána do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Podle EFSA není bezpečnost semen Chia dostatečně prokázána

Vydáno: 16.11.2005
Tisk článku
Irská společnost R Craig & Sons [M] Ltd. podala žádost o schválení celých semen Chia importovaných z Jižní Ameriky, resp. celozrnného mletého produktu ze semen Chia, jako nové potraviny pro použití ve funkci ingredience bohaté na n-3 mastné kyseliny při výrobě chleba. Evropský úřad pro bezpečnost potravin ale vyžaduje ještě další ověření bezpečnosti této ingredience.

Experti evropských institutů pro bezpečnost potravin požadují před zavedením semen Chia (semena rostliny Salvia hispanica L., z rodu Menta, bohatá na n-3 mastné kyseliny a s vysokou želírovací schopností) na evropský trh provedení dalších studií na ověření bezpečnosti tohoto produktu. Severoirská společnost R Craig & Sons [M] Ltd  podala žádost o schválení celých semen Chia importovaných z Jižní Ameriky, resp. celozrnného mletého produktu ze semen Chia jako nové potraviny pro použití ve funkci ingredience při výrobě chleba. Společnost uvádí, že 5% obsah semen Chia v chlebu zabezpečí doporučovaný denní příjem n-3 mastných kyselin, a to v mnohem přijatelnější formě, než představují ryby nebo suplementy. Semena Chia mají rovněž vysoký obsah proteinu (21 %) a jsou bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, vápníku, fosforu, draslíku, zinku a mědi. Velká Británie a další země EU ale mají k žádosti připomínky a požadují, aby Evropský úřad pro bezpečnost potravin provedl ještě další výzkum semen Chia vzhledem k tomu, že není zcela zodpovězena otázka alergenity semen Chia. K tomu, aby se mohla vyloučit přítomnost látek vykazujících antinutriční nebo toxické účinky, není dostatek přesvědčivých údajů. Bezpečnost semen Chia není tudíž možné z dostupných informací odpovědně zaručit.  Historicky se semena Chia konzumovala v Jižní Americe a byla jednou ze základních plodin Aztéků v celém Mexiku a Guatemale. V Evropě se ale jako potravina téměř nepoužívala. Výzkum prováděný v Kanadě, kterého se zúčastnilo dvacet osob s diabetem 2. typu, ukázal, že  suplement Chia výrazně snižuj systolický tlak a pozměňuje faktory koagulace. Více informací na adrese

                    
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=63832-chia-omega-novel-foods 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021