Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Pohlavní hormony v mléce a vejcích v tržní síti do kategorie

Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv

Pohlavní hormony v mléce a vejcích v tržní síti

Vydáno: 24.1.2008
Tisk článku
Stanovení ženských a mužských pohlavních hormonů k odhadu jejich příjmu z potravin u prepubertálních dětí.
Ve Francii se zabývali stanovením přirozeně se vyskytujících estrogenů a androgenů (mužských pohlavních hormonů) ve vzorcích mléka a vajec v tržní síti. Hlavním cílem této práce bylo vyšetřit, v jakém rozsahu steroidní hormony v potravinách mohou představovat riziko narušení endokrinního systému u prepubertálních dětí. Pro stanovení byla vyvinuta analytická metoda na bázi GC-MS/MS. Hlavní steroidní hormony, na které se zaměřila pozornost ve sledovaných komoditách, byly: estrogen, 17α-estradiol, 17ß-estradiol, 17α-testosteron, 17ß-testosteron, dehydroepiandrosteron, 4-androstenedion. Limit detekce estrogenů v mléce byl asi 5 ng/kg, ve vejcích 30 ng/kg, limit detekce androgenů byl asi 10 (mléko) a 50 ng/kg (vejce). Vypracovaná metoda byla následně použita na vzorky mléka a vajec odebraných ve francouzských supermarketech (viz tabulka).
 
Obsah estrogenů a androgenů v mléce a vejcích
 
Tabulka: mléko
Komodita
Estrogen
17ß-estradiol
17α-testosteron
Mléko
100–300 ng/l
< 20 ng/l
50 ng/l (odstředěné)
< 85 ng/l (plnotučné)
 
Tabulka: vejce
Komodita
Estrogen
Estradiol
Androgeny: 17α- a 17ß-testosteron
Vejce
1,5 µg/kg
17ß-estradiol: 0,9 µg/kg
17α-estradiol: 0,55 µg/kg
1,9 µg/kg (17α-)
1,3 µg/kg (17ß-)
 
Uvedené výsledky představují první pokus odhadnout expozici steroidním hormonům z konzumace potravin. Získané údaje budou použity v dalším výzkumu, který se bude zaměřovat na porovnání mezi tímto exogenním dietetickým příjmem a denní endogenní produkcí u prepubertálních dětí. To bude tvořit základ posouzení rizika u této citlivé populace pokud jde o narušení endokrinního systému uvedenými hormony.
 
Food Additives & Contaminants 24, 2007, č. 12, s. 1358–1366
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021