Bezpečnost potravin

Pokusy s GM cukrovou třtinou v Brazílii

Vydáno: 3. 4. 2008
Autor:

Genetickými modifikacemi bylo dosaženo zvýšení obsahu sacharózy oproti běžným druhům cukrové třtiny o 15 %.

 V Technologickém centru pro cukrovou třtinu (CTC) se sídlem v brazilském Sao Paulo byly zahájeny polní pokusy se třemi odrůdami geneticky modifikované cukrové třtiny. U těchto rostlin bylo genetickými modifikacemi dosaženo, prozatím v laboratorních podmínkách,  zvýšení obsahu sacharózy oproti běžným druhům cukrové třtiny o 15 %. Pokud budou úspěšné i polní pokusy, mohly by se nové plodiny objevit na trhu do roku 2010. Vědci a technologové předpokládají, že se výtěžek etanolu z cukrové třtiny během příštích patnácti let zdvojnásobí ze 6 000 litrů/ha na více než 12 000 litrů/ha. Moderní biotechnologické nástroje a genetické modifikace cukrové třtiny se využívají nejenom v Brazílii, ale i v Austrálii, kde se řeší otázky dodávání hnojiv a vody, struktury stonku třtiny, obsahu cukru, povahy vlastní produkce cukru v třtině a další. Více informací zde