Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Polovina spotřebitelů alkoholu ve zvýšeném riziku rakoviny díky etylkarbamátu do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Polovina spotřebitelů alkoholu ve zvýšeném riziku rakoviny díky etylkarbamátu

Vydáno: 25.2.2016
Tisk článku
Autor: SZÚ
Informace Státního zdravotního ústavu k expozici etylkarbamátu u spotřebitelů alkoholu v ČR.

Nelze říci, že by obvyklé expoziční dávky etylkarbamátu v ČR příliš vybočovaly z hodnot odhadovaných pro celou EU (viz publikace EFSA, 2012). Můžeme ale tvrdit, že u 50-60 % pravidelných spotřebitelů slivovice a dalších alkoholických nápojů z peckového ovoce dochází k překračování zdravotně bezpečných dávek. Spotřebitelé, zejména ti, kteří si nechají pálit vlastní pálenku, dlouho ji skladují a pravidelně pijí, by to měli vědět. Podobně, jako kuřáci cigaret ví, že jim kouření může škodit.

Úvodem

O ethylkarbamátu (ETK) v lihovinách se toho už mnoho napsalo a kdo někdy řešil „pálení slivovice, meruňkovice nebo jiného alkoholu z peckovin“, ví už o něm svoje. Každá potravina, u které proběhla fermentace, může ETK (= uretan) obsahovat. Vzniká přeměnou některých chemických látek při kvašení, ale i vlivem dalších chemických reakcí v hotové potravině. Velmi známá je tvorba ETK z kyanogenních glykosidů přítomných v jádrech peckovin včetně švestek, ze kterých se vyrábí pro někoho tolik oblíbená slivovice. O slivovici, nebo třeba meruňkovici, ve „které jsou cítit mandle“ lze předpokládat, že může určité množství ETC obsahovat, protože právě tato vůně souvisí s přítomností kyanogenních látek, ze kterých ETC může vznikat. ETC však sám o sobě nemá ani vůni, ani chuť. Celá zpráva je dostupná zde: Ethylkarbamat_and_cancer_risk.pdf Ethylkarbamat_and_cancer_risk.pdf (357,71 KB)

Zdroj: SZÚ

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018