Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Polyfenoly v ovoci a zelenině do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Polyfenoly v ovoci a zelenině

Vydáno: 1.8.2006
Tisk článku
Polyfenoly je označení velmi různorodých látek, proto i jejich účinek je různý.
Polyfenoly v ovoci a zelenině
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 49692 ; Vydáno : 1.8. 2006; Zdroj: Agronavigátor; Autor : Ing. Irena Suková
Uvádějí se hodnoty celkového obsahu polyfenolů v ovoci a zelenině z tržní sítě v Polsku.
Polyfenoly je označení velmi různorodých látek, proto i jejich účinek je různý. Obecně působí jako antioxidanty, pomáhají tlumit kardiovaskulární a nádorová onemocnění, Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu. Polyfenoly lze rozdělit na :
-         fenolové kyseliny (kyselina benzoová a její deriváty, k. galová a k. allagová)
-         flavonoidy (flavonoly, flavony, isoflavony, flavanony, antokyanidiny, flavanoly)
-         stilbeny (resveratrol)
-         lignany (matairesinol, sekoisolariciresinol).
Na zemědělské univerzitě v Krakově byly zjišťovány obsahy polyfenolů v ovoci a zelenině na místním trhu. Výsledky jsou značně různorodé a závisejí na řadě faktorů. Ze zeleniny je na polyfenoly nejbohatší brokolice, nejchudší cuketa. U ovoce byly nejvyšší koncentrace zjištěny u černého rybízu, nejnižší v nektarinkách. Výběr z údajů je uveden v tabulce. Hodnoty však nevypovídají o detailním chemickém složení obsažených polyfenolů.
 
Obsah polyfenolů ve vybraných druzích ovoce a zeleniny
Ovoce/zelenina
Obsah polyfenolů (v mg/100 g)
Brokolice
290
Celer
59
Cibule
150
Cuketa
38
Černý rybíz
1540
425
Zelí bílé
108
Hrozny bílé
95
Hrozny červené
93
Hrušky
115
Jablka
132
273
Kořen petržele
67
Mrkev
156
Nektarinky
57
Pomeranče
217
62
Růžičková kapusta
91
Švestky
200
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018