Bezpečnost potravin

Pomella: extrakt z granátového jablka

Vydáno: 25. 5. 2009
Autor:

Extrakt standardizovaný na obsah punikalaginů chrání pokožku před stárnutím.

Nová studie naznačuje, že extrakt z granátového jablka standardizovaný na obsah punikalaginů (tříslovin v granátovém jablku) napomáhá udržovat zdravou pokožku mladistvého vzhledu.
Nová studie provedená na universitě v Texasu, která byla publikována v online časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, se zabývala vyšetřováním ochranných účinků extraktu granátového jablka proti UV záření (UV-A i UV-B) na buňky kůže.
 
Punikalaginy jsou třísloviny, které se nacházejí v granátovém jablku v alfa a beta formě. Punikalaginy jsou rozpustné ve vodě a živý organismus je značně využívá. V těle se hydrolyzují na menší polyfenoly, např. ellagovou kyselinu.
Studie provedená na Tchajwanu ukázala, že punikalagin A indukuje v endoteliálních buňkách v závislosti na dávce vytváření oxidu dusnatého a inhibuje některé bílkovinné molekuly (ERK, JNK, AKT), které hrají úlohu ve vývoji rakoviny.
Extrakt granátového jablka standardizovaný na obsah punikalaginů se prodává pod obchodním názvem Pomella.