Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Pomůcka pro spotřebitele – přehled sezónnosti české zeleniny do kategorie

Aktuality > Aktuality
Kvalita potravin > Kvalita potravin

Pomůcka pro spotřebitele – přehled sezónnosti české zeleniny

Vydáno: 21.12.2021
Tisk článku
Autor: Zelinářská unie Čech a Moravy
Sezónnost a čerstvost české zeleniny v přehledu Zelinářské unie Čech a Moravy


Foto: Shutterstock

V klimatických podmínkách ČR nelze většinu zeleninových druhů pěstovat celoročně v polních podmínkách, a často ani v krytých plochách.

Přinášíme Vám proto jednoduchý přehled, kdy je možné na pultech našich obchodů nalézt zeleninu pocházející z našich polí dle období sklizně a možného skladování - může to být pro Vás jednoduchá pomůcka, jak se dostat k té nejčerstvější zelenině nebo třeba jak předejít klamání o původu zeleniny ze strany obchodníků.

Pokud se rozhodnete vydat za zeleninou přímo na farmu, podívejte se do naší mapy pěstitelů.

Přehled období sklizně a skladování české zeleniny

zeleninový druh období dozrávání a sklizně období skladování
brokolice červen – říjen do konce listopadu
celer červenec – listopad do konce května
cibule duben - září po celý rok
cibulka jarní duben - září neskladuje se
česnek červen - červenec po celý rok
fazolové lusky červen - září neskladuje se
hrách červen - srpen neskladuje se
chřest duben - červen neskladuje se
kapusta hlávková červen - listopad do března
kapusta růžičková zaří - březen do dubna
květák červenec - listopad max 10 dní
lilek červenec - září neskladuje se
meloun září do konce října
mrkev červen - září po celý rok
naťová petržel, řezané bylinky květen - září, ze skleníků a vertikálních farem po celý rok neskladují se
okurky, cukety červen - září, skleníkové okurky po celý rok max 1 týden
paprika červenec - říjen, skleníkové papriky po celý rok neskladuje se
pažitka duben - září, v kelímku od října do března neskladuje se
petržel červenec - říjen do větna
pórek červen - listopad po celý rok
rajčata červen - září, skleníková rajčata po celý rok skleníková po celý rok
ředkev srpen - říjen do ledna
ředkvičky duben - listopad neskladují se
řepa salátová červená červen - říjen do května, od června nová sklizeň
saláty květen - říjen, skleníkové saláty po celý rok neskladují se
špenát listový duben a říjen, z vertikálních farem a skleníků po celý rok neskladuje se
zelí hlávkové červenec - listopad do dubna
zelí pekingské září - říjen do března
tykve (dýně), patizon srpen - říjen do ledna, patizon do listopadu

 

Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021