Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Posuzování rizika nově objevených chemických kontaminantů do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Posuzování rizika nově objevených chemických kontaminantů

Vydáno: 3.9.2009
Tisk článku
Odborníci z amerického IFT zpracovali studii o hodnocení rizika v případě, že je k dispozici nedostatek podkladů.
Institut of Food Technologists (IFT) disponuje skupinou expertů, jejichž úkolem je vyhodnocování nově se objevujících rizik z chemických kontaminantů. Tito odborníci zpracovali studii o postupu při vyhodnocení rizik „Making Decisions about the Risks of Chemicals in Foods with Limited“, která je zde k dispozici a která poskytuje návod, jak postupovat, když je o příslušné látce nedostatek informací.
V první části studie je pojednáno o legislativním pozadí, v druhé části o informacích, které jsou ohledně nového kontaminantu k dispozici, ve třetí o informacích a jejich zpracování, které je nutno doplnit.
Při hodnocení je nutno brát v úvahu jak toxikologický potenciál, tak i míru v jaké je člověk látce příslušné látce vystaven (expozice). Vysoké riziko je v případech vysoké toxicity a/nebo vysoké expozice.
Riziko musí být hodnoceno se zvážením pozitivních zdravotních účinků potraviny, v níž se kontaminant nachází (např. zdravotní prospěšnost ryb/riziko z metylrtuti). Kontaminant nesmí být posuzován jako samostatná chemická látka, ale vždy komplexně s vlastnostmi matrice, tzn. potraviny, která může mít různou mikrostrukturu, biologickou využitelnost živin aj.
Food Technology, 63, 2009, č. 7, s. 36-40
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/122445570/PDFSTART/
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021