Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Potenciální vliv β-kasomorfinů a příbuzných peptidů na zdraví do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Potenciální vliv β-kasomorfinů a příbuzných peptidů na zdraví

Vydáno: 13.2.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Zpráva EFSA, pracovní skupiny DATEX pro β-kasomorfiny.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) podrobně posuzoval dostupné publikované vědecké práce o možných zdravotních účincích β-kasomorfinů a příbuzných peptidů, zejména β-kasomorfinu 7 (BCM7), což je peptidová sekvence přítomná v mléčné bílkovině β-kaseinu.
V několika studiích došli autoři k závěru, že BCM7 může přispívat ke zvýšenému riziku některých nepřenosných nemocí, např. autismu, kardiovaskulárního onemocnění a diabetes typu I. EFSA prováděl toto posuzování v rámci pravidelného monitorování a vyhodnocování možných nově se objevujících rizik spojených s potravinovým řetězcem.
Peptidy jsou fragmenty proteinů (bílkovin). Vznikají během trávení potravin nebo v některých případech také během výroby potravin. V souvislosti s peptidy se uvádějí jak pro zdraví prospěšné účinky, tak zdravotní rizika.
EFSA se rozhodl ustavit pracovní skupinu, která se zabývala posouzením vědecké literatury k této problematice. Uvedená skupina měla určit, zda je zapotřebí, aby EFSA prováděl oficiální posouzení rizika.
Na základě posouzení publikovaných vědeckých prací EFSA došel k závěru, že mezi dietetickým příjmem BCM7, příbuzných peptidů nebo jejich možných bílkovinných prekurzorů a nepřenosnými nemocemi neexistuje vztah příčina a účinek. Vzhledem k tomuto závěru nebylo doporučeno, aby se EFSA zabýval oficiálním posuzováním rizika. V příloze je k dispozici zpráva pracovní skupiny DATEX pro β-kasomorfiny.
 
Příloha: Review of the potential health impact of β-casomorphins and related peptides (pdf, 968 kB, 107 stran)
 
Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021