Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Potencionál jedlého hmyzu ve střední Evropě do kategorie

Akce tuzemské > Akce tuzemské> Akce - Archiv> Akce - Archiv
Aktuality > Aktuality

Potencionál jedlého hmyzu ve střední Evropě

Vydáno: 16.4.2015
Tisk článku
Autor: ÚZEI
Odborná akce pořádaná v rámci potravinářských úterků se koná dne 28. dubna 2015.

Česká potravinářská společnost o. s. Praha, Odborná skupina pro nové směry v potravinářském průmyslu ČPS a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha pořádají odbornou akci v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 28. dubna 2015 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:

"Potencionál jedlého hmyzu ve střední Evropě"

Přednášející: Doc. Ing. Marie Borkovcová, Ph.D., Mendlova univerzita v Brně, ÚZRHV AF, Spoluautoři: Ing. Martina Bednářová, Ph.D., Ing. Vladimír Fišer, MU v Brně

Součástí prezentace bude ochutnávka pokrmů z hmyzu.


Kontaktní adresa:
Ing. Ilona Mrhálková, tel. 222 000 407, e-mail: mrhalkova.ilona@uzei.cz, Ústav zemědělské ekonomiky a informací, 120 00 Praha 2, Mánesova 75
Ing. Inka Laudová, tajemník ČPS, tel.: 605 229 644

Abstrakt
Ačkoliv mnoho Evropanů považuje konzumaci hmyzu ve střední Evropě za výstřelek bez výhledu na zařazení do běžného jídelníčku, vědecké studie ukazují na blízkou nevyhnutelnost entomofágie. Podle výzkumů EU se očekává nedostatek běžných potravin v Evropě v dosahu 15-20 let vzhledem k plýtvání hotovými potravinami a s tím souvisejícím tlakem na mnohde již vyčerpanou půdu pro jejich výrobu. Hmyz je na rozdíl od dosud využívaných hospodářských zvířat schopen zkonzumovat i zbytky z produkce krmiv a člověku na oplátku poskytne kvalitní bílkoviny, tuky, minerální látky i vitaminy, a také další látky jako například enzymy nebo puriny.

Zatím je pro účely entomofágie v evropském kontextu zvažováno přibližně 7 druhů hmyzu, jejichž unikátní nutriční složení umožňuje zařazení do jídelníčku s různými dietetickými požadavky. A netřeba se děsit vzhledu hmyzu - extrakty žádaných nutrientů obohatí obvyklé pokrmy bez ovlivnění chutí nebo vzhledu.

Zdroj:  ÚZEI

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018