Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Potravina nového typu: extrakt z kůry magnólie do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace

Potravina nového typu: extrakt z kůry magnólie

Vydáno: 13.1.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Žádost společnosti William Wringley podaná ve Velké Británii. K žádosti se lze do 1.2.2010 vyjadřovat.
Americká společnost William Wringley požádala Úřad pro bezpečnost potravin ve Velké Británii (FSA) o povolení umístit na trh extrakt z kůry magnólie a to jako složku potraviny nového typu. Za potravinu nového typu nebo složku potraviny nového typu se považuje ta potravina/složka, která se v EU běžně nekonzumovala před 15.5.1997 (nařízení (ES) č. 258/97).
Z kůry magnolie (Magnolia officinalis) se získává extrakt pomocí oxidu uhličitého v nadkritickém stavu. Uvedená dřevina pochází z hor Číny a používá se po staletí jako součást tradiční asijské medicíny.
Společnost William Wringley zamýšlí použít extrakt z magnólie do žvýkačky a omezeného počtu mátových cukrovinek. Důvodem pro použití je svěží dech po konzumaci výrobku.
 
Dříve, než se nová potravina uvede na trh v EU, musí se důkladně posoudit její nezávadnost. Ve Velké Británii posuzuje potraviny nového typu nezávislý výbor vědců, které jmenuje FSA (Poradní výbor pro potraviny a procesy nového typu, ACNFP). Do 1.2.2010 lze podávat připomínky k žádosti. Zasílají se do sekretariátu ACNFP (acnfp@foodstandards.gsi.gov.uk). K připomínkám se bude přihlížet při finalizaci stanoviska k této nové složce potravin. Žádost společnosti William Wringley je v příloze.
 
Příloha: Application for the approval of magnolia bark supercritical carbon dioxide extract (MBSE) from Magnolia officinalis (pdf, 600 kB, 83 stran)
 
Zdroj: FSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021