Bezpečnost potravin

Potravina nového typu: extrakt z kůry magnólie

Vydáno: 13. 1. 2010
Autor:

Žádost společnosti William Wringley podaná ve Velké Británii. K žádosti se lze do 1.2.2010 vyjadřovat.

Americká společnost William Wringley požádala Úřad pro bezpečnost potravin ve Velké Británii (FSA) o povolení umístit na trh extrakt z kůry magnólie a to jako složku potraviny nového typu. Za potravinu nového typu nebo složku potraviny nového typu se považuje ta potravina/složka, která se v EU běžně nekonzumovala před 15.5.1997 (nařízení (ES) č. 258/97).
Z kůry magnolie (Magnolia officinalis) se získává extrakt pomocí oxidu uhličitého v nadkritickém stavu. Uvedená dřevina pochází z hor Číny a používá se po staletí jako součást tradiční asijské medicíny.
Společnost William Wringley zamýšlí použít extrakt z magnólie do žvýkačky a omezeného počtu mátových cukrovinek. Důvodem pro použití je svěží dech po konzumaci výrobku.
 
Dříve, než se nová potravina uvede na trh v EU, musí se důkladně posoudit její nezávadnost. Ve Velké Británii posuzuje potraviny nového typu nezávislý výbor vědců, které jmenuje FSA (Poradní výbor pro potraviny a procesy nového typu, ACNFP). Do 1.2.2010 lze podávat připomínky k žádosti. Zasílají se do sekretariátu ACNFP (acnfp@foodstandards.gsi.gov.uk). K připomínkám se bude přihlížet při finalizaci stanoviska k této nové složce potravin. Žádost společnosti William Wringley je v příloze.
 
 
Zdroj: FSA