Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Potravina nového typu: modifikovaný rezistentní škrob do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Potravina nového typu: modifikovaný rezistentní škrob

Vydáno: 26.11.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Původně potravinářské aditivum (E 1413) je navrženo ke schválení jako potravina nového typu.
Americká společnost MGP Ingredients Inc. požádala Úřad pro potraviny (FSA), tj. kompetentní orgán ve Velké Británii, o souhlas uvést na trh modifikovaný rezistentní škrob (monofosforečnan škrobového difosforečnanu; výrobky Fibersym® RW a Fiber Rite® RW) jako potravinovou složku nového typu.
Potravina nového typu (PNT) je potravina nebo potravinová složka, která se v EU před 15.5.1997 nekonzumovala ve velkém rozsahu.
Monofosforečnan škrobového difosforečnanu je modifikovaný škrob, který se v EU v současné době používá jako přídatná látka (aditivum E 1413) ke stabilizaci textury výrobků, např. polévek, omáček, masových šťáv, náplní do koláčů, které se zmrazují/rozmrazují.
Společnost MGP Ingredients Inc. navrhuje uvádět monofosforečnan škrobového difosforečnanu na trh jako další zdroj vlákniny, např. do bílého chleba, zpracovaných snídaňových cereálií, těstovin, pečiva, trvanlivého pečiva a snacků na bázi škrobu.
Dříve, než je nový potravinářský produkt uveden na trh v EU, musí se důkladně prověřovat jeho nezávadnost. Ve Velké Británii je tímto pověřen Poradní výbor pro potraviny a procesy nového typu (ACNFP). ACNFP zahájil připomínkové řízení k uvedenému modifikovanému rezistentnímu škrobu, které poběží do 13.12.2009. Dokumentace firmy MGP Ingredients Inc. k příslušné PNT je k dispozici zde.
 
Zdroj: FSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018