Bezpečnost potravin

Potravináři žádají o zařazení pracovníků v českých továrnách do vakcinační strategie

Vydáno: 15. 1. 2021
Autor: PK ČR

Tisková zpráva PK ČR

V souvislosti s připravovanou státní vakcinační strategií žádají potravináři s výrobními závody v České republice o zařazení zaměstnanců těchto potravinářských provozů do strategie a zajištění včasného přístupu k očkování proti nemoci covid-19 pro tyto pracovníky.

Upozorňují, že ke stejnému kroku již přistoupilo nejenom sousední Německo, ale také například Francie. Obě tyto země zaměstnance potravinářského průmyslu upřednostnily hned po pracovnících ve zdravotnictví a rizikových skupinách.

„Po celou dobu probíhající pandemie pracovníci všech českých potravinářských výroben kontinuálně pracují za velmi obtížných podmínek. I díky jejich neúnavné práci se podařilo zajistit to, že se český spotřebitel dosud nesetkal s prázdnými regály a nemusel obávat, že nebude mít, co jíst,“ říká Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory České republiky. „Zařazení pracovníků v potravinářských provozech mezi jednu z prioritních skupin proto dává smysl a nechápeme, z jakého důvodu Ministerstvo zdravotnictví tuto skupinu ve své strategii naprosto opomenulo. K očkování se podle aktuálních podkladů dostane pracovník potravinářské výroby až společně s ostatními, tedy například s lidmi z administrativy, kteří mají možnost pracovat z domova a svůj návrat do kanceláří odložit. Přitom v řadě místních továren se společně potkávají i tisícovky zaměstnanců,“ dodává Večeřová s tím, že další jednání v této věci musejí být na pořadu dne, a to co nejdříve.

Pro více informací, prosím, kontaktujte: 
Ing. Miroslav Koberna, CSc.
Tel.: +420 296 411 188,  e-mail: koberna@foodnet.cz

 

Zdroj: PK ČR