Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Potravinářská barviva: přírodní místo syntetických do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Potravinářská barviva: přírodní místo syntetických

Vydáno: 17.8.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Označování potravin se syntetickými barvivy. Iniciativy výrobců (včetně ČR) za odstranění syntetických barviv z potravin.
Potravinářská barviva patří mezi přídatné látky. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil nové prověřování bezpečnosti (zdravotní nezávadnosti) všech přídatných látek, přičemž mezi prvními, nově posuzovanými látkami, jsou potravinářská barviva. V posledních letech se totiž objevil názor, že některá syntetická potravinářská barviva mají vliv na chování dětí. Níže je uveden přehled vybraných příspěvků na stránkách ICBP, které se týkají potravinářských barviv.
 
Potravinářská aditiva a hyperaktivita dětí (I)
Potravinářská aditiva a hyperaktivita dětí (II)
Existuje skutečně spojení mezi potravinářskými aditivy a hyperaktivitou dětí?
Kampaně soutěžící o spotřebitelskou cenu DG SANCO
Trendy v používání barviv do potravin
Příjem barviv z potravin v Austrálii
Nová pravidla pro přídatné látky (“éčka”) 
EFSA se vyjádřil k šesti potravinářským barvivům
 
Odborné stanovisko EFSA k syntetickým potravinářským barvivům bylo zapracováno do nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16.12.2008 o potravinářských přídatných látkách. Článek 24 uvedeného nařízení uvádí požadavky na označování potravin obsahujících některá potravinářská barviva. Přehled těchto barviv je v příloze V uvedeného nařízení. Jde o tato potravinářská barviva:
 
Žluť SY (E 110)
Chinolinová žluť SY (E 104)
Azorubin (E 122)
Červeň allura (E 129)
Tartrazin (E 102)
Ponceau 4R (E 124)
 
Výrobky s obsahem některého z uvedených barviv musí být na obalu za uvedením názvu barviva opatřeny doplňující informací “může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí” (platí od 20.7.2010).
 
Ve Velké Británii probíhá dobrovolná iniciativa výrobců potravin a poskytovatelů stravovacích služeb podporovaná vládou za odstranění výše uvedených syntetických barviv z výrobků, viz Databáze výrobků bez vybraných syntetických barviv.
 
Také v České republice se již objevili výrobci potravin, kteří deklarují, že nepoužívají ve svých výrobcích syntetická potravinářská barviva. Patří mezi ně např. společnost Nestlé, která vydala dne 19.7.2010 tiskovou zprávu Nestlé: přírodní barviva nahrazují umělá. Šest typů žlutých a červených barviv nahradily výhradně přírodní látky.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021