Bezpečnost potravin

Potravinářská barviva: přírodní místo syntetických

Vydáno: 17. 8. 2010
Autor:

Označování potravin se syntetickými barvivy. Iniciativy výrobců (včetně ČR) za odstranění syntetických barviv z potravin.

Potravinářská barviva patří mezi přídatné látky. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil nové prověřování bezpečnosti (zdravotní nezávadnosti) všech přídatných látek, přičemž mezi prvními, nově posuzovanými látkami, jsou potravinářská barviva. V posledních letech se totiž objevil názor, že některá syntetická potravinářská barviva mají vliv na chování dětí. Níže je uveden přehled vybraných příspěvků na stránkách ICBP, které se týkají potravinářských barviv.
 
 
Odborné stanovisko EFSA k syntetickým potravinářským barvivům bylo zapracováno do nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16.12.2008 o potravinářských přídatných látkách. Článek 24 uvedeného nařízení uvádí požadavky na označování potravin obsahujících některá potravinářská barviva. Přehled těchto barviv je v příloze V uvedeného nařízení. Jde o tato potravinářská barviva:
 
Žluť SY (E 110)
Chinolinová žluť SY (E 104)
Azorubin (E 122)
Červeň allura (E 129)
Tartrazin (E 102)
Ponceau 4R (E 124)
 
Výrobky s obsahem některého z uvedených barviv musí být na obalu za uvedením názvu barviva opatřeny doplňující informací “může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí” (platí od 20.7.2010).
 
Ve Velké Británii probíhá dobrovolná iniciativa výrobců potravin a poskytovatelů stravovacích služeb podporovaná vládou za odstranění výše uvedených syntetických barviv z výrobků, viz Databáze výrobků bez vybraných syntetických barviv.
 
Také v České republice se již objevili výrobci potravin, kteří deklarují, že nepoužívají ve svých výrobcích syntetická potravinářská barviva. Patří mezi ně např. společnost Nestlé, která vydala dne 19.7.2010 tiskovou zprávu Nestlé: přírodní barviva nahrazují umělá. Šest typů žlutých a červených barviv nahradily výhradně přírodní látky.