Bezpečnost potravin

Potravinářská inspekce zakázala švestková povidla pro nízký obsah ovoce

Vydáno: 23. 9. 2022
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se intenzivně věnuje případům klamání spotřebitelů a aktuálně zakázala šarži švestkových povidel s cca o třetinu nižším podílem ovocné složky oproti deklaraci na obalu.

Potravinářská inspekce nařídila společnosti Albert Česká republika, s.r.o., aby neprodleně stáhla z celé své tržní sítě nevyhovující potravinu Gustona ŠVESTKOVÁ POVIDLA s označením data minimální trvanlivosti do 25. 2. 2024, výrobce: RISO – R s.r.o., Košická cesta 2074, 97901 Rimavská Sobota, Slovensko, země původu: Slovensko.

Výrobce na etiketě potraviny mj. uvedl: „Pro výrobu 100 g hotového výrobku bylo použito 170 g ovoce“. Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři však potvrdil, že 100 g hotového výrobku bylo vyrobeno pouze ze 111 g ovoce. Spotřebiteli tak byla poskytnuta zavádějící informace o složení potraviny.

SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

U výrobků ze zpracovaného ovoce je uváděna hmotnost ovoce vždy v původním nezpracovaném stavu. Proto je u této komodity uvedený obsah ovoce vždy vyšší oproti finálnímu výrobku s ovocem v již zpracovaném stavu.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
Zdroj: SZPI