Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Potravinářská inspekce zjistila lepek v „bezlepkových“ pokrmech v restauracích do kategorie

Varování před závadnými potravinami > Varování před závadnými potravinami
Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Potravinářská inspekce zjistila lepek v „bezlepkových“ pokrmech v restauracích

Vydáno: 24.1.2022
Tisk článku
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci se zaměřením na potraviny a pokrmy označené „bez lepku“ a „nízký obsah lepku“. Inspektoři odebrali k analýze v akreditované laboratoři SZPI celkem 35 vzorků potravin, z toho 21 vzorků balených potravin,   7 vzorků nebalených potravin a 7 vzorků pokrmů. Odběr vzorků inspektoři uskutečnili ve velkoskladech, maloobchodní síti a v restauracích.

Označení „bez lepku“ může provozovatel použít pouze tehdy, neobsahuje-li potravina nebo pokrm nabízený spotřebiteli více než 20 mg/kg lepku. U potravin nebo pokrmů označených údajem „nízký obsah lepku“ je hraniční hodnota přítomnosti lepku stanovena na 100 mg/kg.

Nevyhovující parametry analýza potvrdila u dvou vzorků:

  • Pokrm Fazolky s panýrem ve smetanové omáčce, místo odběru: Ladislav Paldus, "Vege bistro" V Šipce 683/10, 301 00 Plzeň. Pokrm byl označen údajem „bezlepek“, laboratorní rozbor ale prokázal v pokrmu přítomnost lepku v hodnotě 70,9 mg/kg. Množství lepku tak několikanásobně překročilo maximální povolené množství pro potraviny označené „bez lepku“.

  • Pokrm BEJKN & ČÍZ v bezlepkovém pečivu, místo odběru: UScatering s.r.o., "BEJZMENT", Na bělidle 309/31, 150 00 Praha. Pokrm uveden v sekci „Jsi celiak? Dej si burger nebo sendvič do bezlepkového pečiva“. Laboratorní rozbor ale prokázal v pokrmu přítomnost lepku v hodnotě 36,1 mg/kg a v samostatně hodnoceném vzorku bezlepkového pečiva dokonce v hodnotě 105 mg/kg. Množství lepku tak několikanásobně překročilo maximální povolené množství pro potraviny označené „bez lepku“.

 

Přehled všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků potravin hodnocených v rámci uvedené kontrolní akce je k dispozici na webu Potraviny na pranýři, kam SZPI vkládá svá kontrolní zjištění, v sekci Tematické kontroly .

S kontrolovanými osobami Potravinářská inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633
 
Zdroj: SZPI


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ilustrace: Grifart
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021