Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Potravinářská inspekce zjistila nelegální a rizikovou výrobu mungo klíčků v Praze do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Potravinářská inspekce zjistila nelegální a rizikovou výrobu mungo klíčků v Praze

Vydáno: 23.6.2021
Tisk článku
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s policisty Krajského ředitelství hlavního města Prahy a Policií ČR Praha IV zjistili nelegální potravinářskou výrobu - pěstírnu mungo klíčků provozovanou subjektem Tuan Anh Pham, Za rybníčky 694, 149 00 Praha Šeberov. Neregistrovaná provozovna se nacházela v prostorách rodinného domu.

Vzhledem ke skutečnosti, že pěstování a výroba mungo klíčků probíhala v nevyhovujících hygienických podmínkách a neschváleném provoze, inspektoři na místě barvivem znehodnotili 120 kg zjištěné komodity, provozovateli nařídili její likvidaci a zároveň prokázali porušení již dříve vydaného zákazu užívání daných prostor.

Pěstování a výroba mungo klíčků je mikrobiologicky rizikový proces, proto provozovny, kde dochází k nakličování, musí být schváleny ze strany SZPI dříve, než začnou s produkcí klíčků. Výrobce musí před schválením výrobny ze strany SZPI projít kontrolou a vyhovět řadě požadavků právních předpisů. Jde zejména o splnění specifických mikrobiologických kritérií souvisejících s pěstováním potraviny náchylné ke kontaminaci bakteriemi, např. Escherichia coli produkující shigatoxiny. 

Nedodržení stanovených pěstebních a výrobních podmínek vytváří riziko vzniku závažných onemocnění, která za určitých podmínek mohou vést až k úmrtí, jak dokládají příklady ze zahraničí v minulých letech.

V případě uvedené kontrolované osoby jde o opakované zjištění nelegální výroby mungo klíčků, viz TZ SZPI ze dne 3. 12. 2018.

S provozovatelem SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Potravinářská inspekce upozorňuje všechny pěstitele klíčků, že vedle oznamovací povinnosti o zahájení činnosti mají i povinnost projít výše uvedeným schvalovacím procesem. Podrobné informace viz příslušná sekce na webu SZPI.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 

Přílohy

 
Zdroj: SZPI
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021