Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Potravinářská inspekce zjistila přes 400 kg mořských živočichů skladovaných v nevyhovujících podmínkách do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Potravinářská inspekce zjistila přes 400 kg mořských živočichů skladovaných v nevyhovujících podmínkách

Vydáno: 13.7.2020
Tisk článku
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili porušení několika právních předpisů při kontrole provozovny „Večerka“, Hrobčice 26 v Hrobčicích na Teplicku.

Na dvoře provozovny a v přilehlém skladu inspektoři zjistili přes 400 kilogramů mořských živočichů v živém i zabitém stavu. Různé druhy mořských ryb, chobotnice, sépie, krabi, ústřice a další živočichové byly provozovatelem skladovány zcela nevyhovujícím způsobem – volně ložené v přepravkách, igelitových pytlích, polystyrenových a dřevěných boxech. Zboží bylo zcela nechráněné před vlivy okolního prostředí a podmínky skladování tak neumožnily zajistit bezpečnost skladovaných živočichů a potravin, zejména s ohledem na rizika kontaminace z vnějšího prostředí a rozvoje mikroorganismů.

Došetření případu se uskutečňuje ve spolupráci se Státní veterinární správou, která je pověřena mj. kontrolou výroby, přepravy a skladování potravin živočišného původu.

Inspektoři SZPI dále v provozovně zjistili šest druhů potravin s prošlým datem minimální trvanlivosti, které provozovatel nabízel mezi ostatním zbožím bez jejich oddělení a označení informací, že se jedná o potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti. V části provozovny probíhala rekonstrukce a nedostatečné zabezpečení těchto prostor proti úniku prachu vedlo ke zvýšenému výskytu prachu v prodejní části provozovny. K dalším porušením předpisů patří skladování předmětů nesouvisejících s prodejem potravin v provozovně, znečištění podlahy a stěn dlouhodobými nečistotami, zanedbaná údržba mrazícího zařízení, hromadění starého pečiva a další.

Provozovateli – Xuan Tung Nhu z Bíliny – inspektoři nařídili odstranit zjištěné nedostatky a zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty.

 

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva    
tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633
           
Zdroj: SZPI    
 
1 Vecerka_Hrobcice_02.JPG4 Vecerka_Hrobcice_05.JPG2 Vecerka_Hrobcice_03.JPG8 Vecerka_Hrobcice_10.JPG3 Vecerka_Hrobcice_04.JPG5 Vecerka_Hrobcice_06.JPG6 Vecerka_Hrobcice_08.JPG7 Vecerka_Hrobcice_09.JPG9 Vecerka_Hrobcice_11.JPG10 Vecerka_Hrobcice_12.JPG
                                                                   
Fotografie - viz webové stránky SZPI
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018