Bezpečnost potravin

Potravinářská komora ČR odebrala prvnímu výrobku značku „Vyrobeno podle České cechovní normy“

Vydáno: 1. 9. 2020
Autor: PK ČR

Tisková zpráva PK ČR

Potravinářská komora ČR odebírá poprvé za pět let fungování systému Českých cechovních norem (ČCN) tuto značku výrobci za porušení kvalitativního parametru ČCN.

V rámci externího testování potravin bylo zjištěno porušení kvalitativního parametru České cechovní normy „Šunka nejvyšší kvality“ u výrobku společnost Uzeniny Příbram, a.s. Výrobce nedodržel ve výrobku „Řezníkův talíř – kuřecí šunka“ kvalitativní parametr obsahu masa. Minimální obsah masa je v normě stanoven na 90 % a laboratoří stanovená hodnota obsahu masa u výrobku byla 74,7 %.

Potravinářská komora považuje toto zjištění za hrubé porušení kvalitativního parametru České cechovní normy. Systém ČCN spotřebiteli nabízí výrobky vyšší kvality ve srovnání s ostatními potravinami stejné skupiny a podle pravidel ČCN bylo nutné právě s ohledem na udržení vysoké kvality systému k tomuto kroku přistoupit. Potravinářská komora ČR se dlouhodobě snaží o udržení vysokého standardu kvality výrobků v rámci systému Českých cechovních norem, a proto se rovněž rozhodla, že od září 2020 ve spolupráci s kontrolními orgány zvýší kontrolu a dohled nad výrobky se značkou „Vyrobeno podle České cechovní normy“.

 

Pro více informací, prosím, kontaktujte: Ing. Miroslav Koberna, CSc. Tel.: +420 296 411 188, e-mail: koberna@foodnet.cz

 

Zdroj: PK ČR