Bezpečnost potravin

Potravinářský úterek: Možnosti řešení cenové dostupnosti potravin

Vydáno: 22. 9. 2022
Autor: ÚZEI

Přednáška se uskuteční v úterý 27. 9. 2022 na Novotného lávce v Praze.

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 27. září 2022 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:

MOŽNOSTI ŘEŠENÍ CENOVÉ DOSTUPNOSTI POTRAVIN

Přednášející: Doc. Ing. Tomáš Doucha, CSc.
Ústav zemědělské ekonomiky a informací

Obsahem prezentace budou následující témata:

  • Vlastnosti agrárních trhů, jejich vztah k trhu energií.
  • Plošné a adresné kompenzace vyšších cen – jejich obecné hodnocení pro a proti.
  • Ohrožení české produkce potravin v důsledku vyšších podpor v zahraničí (na příkladu srovnání Česka a Polska v sektoru ovoce)?
  • Vývoj cen ve vertikále vstupy — zemědělství — zpracovatelé — obchod z posledně publikovaných údajů ČSÚ — kdo ztrácí a kdo vydělává?
  • Kritéria posuzování možných opatření na trhu potravin zejména z hlediska dostupnosti potravin co do jejich množství a co do jejich cenové dostupnosti. 
  • Představení a diskuse k jednotlivým oblastem opatření na trhu potravin (regulace trhu, přímá opatření v oblasti cen vstupů a spotřebitelských cen potravin, přímé podpory producentům potravin a jejich spotřebitelům — domácnostem) a jejich celkové závěrečné zhodnocení.

 

 

Zdroj: ÚZEI