Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Potraviny nového typu a alergie do kategorie

Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv

Potraviny nového typu a alergie

Vydáno: 4.3.2007
Tisk článku
Přehled zaměřený na různé typy PNT a s  nimi související riziko potravinové alergie.
Existuje mnoho literárních zdrojů o postojích spotřebitelů ke GM potravinám, zvláště pak v Evropě. Přijatelnost GM potravin pro spotřebitele určuje řada faktorů. Mnoho obav u spotřebitelů týkajících se GM potravin souvisí s nejistotou, pokud jde o dlouhodobé účinky na zdraví obecně, včetně zvýšeného alergizujícího potenciálu při vnesení proteinů nového typu do potravinového řetězce. Příkladem tohoto je 2S albumin z para ořechů, na který je řada spotřebitelů alergická, který byl použit v transgenní sóji.
Ačkoliv procesem genových modifikací se mohou vnášet do potravin nové alergizující proteiny, může se také tento proces využít k odstranění existujících (přítomných) alergenů. V současné době není známo, zda by byli spotřebitelé ochotni kupovat a konzumovat tyto hypoalergenní potraviny nebo zda by přijatelnost pro spotřebitele závisela na tom, jak závažná je u spotřebitele alergická reakce.
Výhody, které GM potraviny nového typu přinášejí, jsou zvýšená odolnost vůči nemocem rostlin, lepší chuť a jiné kvalitativní parametry, lepší růst plodin v horších podmínkách, např. v suchu a chladu. Řada z těchto výhod se podobá těm výhodám, kterých bylo dosaženo pomocí programů konvenčního šlechtění. Zatímco některé techniky tradičního šlechtění usilují o změnu co možná největšího počtu genů v genomu rostlin, aby se dosáhlo požadovaných změn, genová modifikace umožňuje expresi konkrétního požadovaného genu/genů. Spotřebitelské vnímání rizik a výhod GM potravin ovlivňuje přijatelnost nebo odmítání specifických výrobků.
Více informací o problematice potravinových alergii v souvislosti s potravinami nového typu je v přehledové práci v příloze.
 
Příloha: PNT a potravinová alergie
 
Trends in Food Science and Technology 17, 2006, č. 6, s. 289–299
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021