Bezpečnost potravin

Potraviny se nebudou smět balit do PVC 

Vydáno: 3. 10. 2008
Autor: bodokova1

Ministerstvo životního prostředí hledá způsob, jak zakázat některé PVC obaly. V chystané novele zákona o obalech se také zřejmě znovu objeví i povinnost označování PVC obalů.

Novelu chce ministerstvo brzy zveřejnit na svých webových stránkách k připomínkování. Vládě jí pak zřejmě předloží počátkem příštího roku.
Povinnost značit obaly byla přitom zrušena před pouhými dvěma roky. V té době byla také stažena původní novela, která už se zákazem PVC obalů na potraviny počítala. „Hlavním důvodem byla neslučitelnost se zákony Evropské unie,“ vysvětluje tehdejší rozhodnutí mluvčí Ministerstva životního prostředí jeho tiskový mluvčí Jakub Kašpar.
Představitelé EU však takové vysvětlení odmítají. „Členský stát může zákaz PVC obalů uplatnit v případě, že na základě nových informací dojde k názoru, že evropské limity škodlivin nejsou dostatečnou zárukou ochrany lidského zdraví,“ tvrdí mluvčí Evropské komise Martin Stašek.
Ministerstvo o škodlivosti obalů ví. „Z obalů z měkčeného PVC se například uvolňují ftaláty, které mají negativní vliv na reprodukci,“ připouští Kašpar. Likvidace těchto obalů navíc představuje další riziko, protože při spalování PVC totiž unikají nebezpečné dioxiny a rakovinotvorné furany.
Podle ekologů by se proto lidé měli potravinám baleným v PVC raději vyhýbat. „S neoznačenými obaly ale spotřebitelé tuto možnost fakticky ztrácejí,“ komentuje ssoučasný stav Miroslava Jopková ze sdružení Arnika.
Právě Arnika nedávno provedla test, ze kterého vyplynulo, že velká část neoznačených plastových obalů PVC obsahuje. Někteří z jejich výrobců ale tvrdí, že budou postupně přecházet na méně škodlivé typy plastů bez ohledu na to, zda bude novela schválena.
„U červeného masa naší vlastní značky jsme nahradili PVC šetrnějším polyethylenem. V nahrazování PVC obalů budeme pokračovat i příští rok,“ slibuje například mluvčí společnosti Ahold Libor Kytýr. Přesto je PVC kvůli nízké ceně stále oblíbeným obalovým materiálem. Nejčastěji se pak používá jako fólie na maso a sýry nebo jako obal nanukových dortů.

Zdroj: Agris, 3. 10. 2008