Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Potvrzené stanovisko EFSA ke kumarinu do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace

Potvrzené stanovisko EFSA ke kumarinu

Vydáno: 27.11.2008
Tisk článku
Podle panelu odborníků AFC se nemá měnit limit tolerovatelného denního příjmu (0,1 mg kumarinu/kg tělesné hmotnosti), ale krátkodobé zvýšení příjmu neznamená zásadní riziko.
EFSA se drží svého předběžného stanoviska ohledně hladiny kumarinu ve skořici, které přijala v červenci 2008, ale bylo publikováno o 3 měsíce později, a to 10. 10. Podle panelu odborníků pro aditiva, aromata a kontaminanty (AFC), který souhlasí se stanoviskem EFSA, byl po posouzení studií týkajících se metabolismu kumarinu (publikovaných od r. 2004), by tolerovatelný denní příjem TDI měl zůstat na hodnotě 0,1 mg kumarinu/kg tělesné hmotnosti. Pokud jde o trojnásobně vyšší příjem po dobu jednoho až dvou týdnů (např. vánoce), není podle AFC důvod k obavám. Panel však nesouhlasí, aby byla hodnota TDI zvýšena na trojnásobek, což bylo požadováno vzhledem k tomu, že sezóna skořicového pečiva trvá v Německu delší dobu. Spolkový úřad pro hodnocení rizika BfR, který upozorňoval na riziko kumarinu ze skořice, uvítal stanovisko AFC, že se nemá měnit hladina TDI.

EU Food Law, 2008, č. 364, s. 16
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021