Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Použití bakteriofágů k ošetření výrobního zařízení a potravinářských surovin do kategorie

Rostlinná výroba - Archiv > Rostlinná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv
Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv
Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

Použití bakteriofágů k ošetření výrobního zařízení a potravinářských surovin

Vydáno: 30.5.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Jsou uvedeny příklady aplikace fágů ve výrobních závodech a v zemědělské prvovýrobě.

Jednou z možností použití bakteriofágů je k ošetření výrobního zařízení. Zejména povrchy, které přicházejí do kontaktu s potravinami, lze účinně čistit použitím fágů, dokonce během výroby, bez přerušení výrobního procesu. Rovněž povrchy, které nepřicházejí do kontaktu s potravinami, by šlo čistit pomocí fágů, avšak výhoda tohoto postupu se zdá být diskutabilní, neboť se fágy nemohou dostat do některých míst, kam se agresivní chemikálie dostávají.
 
Ošetření potravinářských surovin
Ochrana plodin je další aplikací fágů. Choroby plodin způsobené bakteriemi, např. skvrny na rajčatech a paprice nebo bakteriemi napadené jabloně jsou případy, ve kterých by se mohly uplatnit fágy cíleně proti patogenům.
Dalším případem použití je vnější ošetření zvířat před porážkou. Pokud např. patogenní E. coli kolonizuje střeva zvířete, nachází se tato bakterie ve výkalech a může ulpívat na kůži zvířete. Prach z kůže může kontaminovat maso po porážce nebo během porážky. Pokud se však kůže opláchne roztokem obsahujícím fág, lze tomuto problému předejít. O účinnosti tohoto postupu bylo dosud publikováno málo vědeckých údajů. Více informací je k dispozici v příloze (včetně obrázků znázorňujících mechanismus působení fágů) a v souvisejících článcích.
 
Příloha: Bakteriofágy (pdf, 438 kB)
 
Související články:
* Bakteriofágy: nový nástroj pro zajištění bezpečnosti potravin
* Použití bakteriofágů proti vybraným patogenům
* Komerční přípravky na bázi bakteriofágů
 
Food Technology 62, 2008, č. 4, s. 46–54

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021