Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Požadavky norem IFS a BRC ohledně alergenů do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace

Požadavky norem IFS a BRC ohledně alergenů

Vydáno: 24.11.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Normy obchodních řetězců vyžadují další opatření k zabránění výskytu neoznačených alergenů v potravinách.
V souladu se směrnicí ES a českou vyhláškou 113/2005 požadují i normy obchodních řetězců IFS a BRC, aby byly na obalu uváděny obsažené alergeny. Kromě toho vyžadují další opatření (a jejich dokumentaci), která zabraňují přimíchání alergenní složky nebo styk s ní během skladování surovin, zpracování a skladování výrobků. Podle požadavků BRC musí být např. u surovin vyhodnoceno nebezpečí kontaminace a zavedeny postupy, které toto nebezpečí vyloučí. Také musí být zaveden postup přezkoumávání etiket. Základem jsou detailní informace o všech složkách potravin včetně koření, nosičů aromat a všech přídatných látek.
Alergeny by měly být předmětem analýzy nebezpečí v rámci systémů HACCP.
Kvalita potravin, 7, 2007, č. 3, s. 24-28
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021