Bezpečnost potravin

Pozitivní i negativní účinky grapefruitu

Vydáno: 26. 8. 2009
Autor:

Grapefruit obsahuje látky, které napomáhají odbourávat tuky, ale i látky, které ovlivňují účinek některých léků.

Server iDNES uveřejnil dne 26.8.2009 informaci o pozitivním vlivu grapefruitu na zajišťování štíhlé linie (Tajemství štíhlé postavy se skrývá v grapefruitu).
 
O grapefruitu je však také známo, že ovlivňuje účinek některých léků. Původně se předpokládalo, že vliv na účinek léků má naringenin zmiňovaný ve výše uvedeném článku. Nově vědci zjistili, že odpovědnost za tuto vlastnost grapefruitu/grapefruitové šťávy mají tyto sloučeniny: nootkaton (seskviterpen) a 4 deriváty kumarinu (geranyloxykumarin, bergamottin a dvě látky s označením GF-I-1 a GF-I-4), viz A–Z slovník bezpečnosti potraviny, hesla: