Bezpečnost potravin

Pozitivní přínosy piva ke zdraví spotřebitele

Vydáno: 21. 11. 2002
Autor:

pivo, nutriční přínosy, limity spotřeby, kardiovaskulární onemocnění, antioxidační látky, polyfenoly, kancerogenní onemocnění, vitaminy, homocystein, fytoestrogeny, křemík, minerálie, kontaminanty

Autoři sumarizují poznatky o pozitivním účinku piva na zdraví osob při jeho přiměřené konzumaci. Malé dávky alkoholu (1-4 půllitry v průběhu celého dne u mužů, u žen stejná frekvence, ale třetinkové množství) snižují rizika kardiovaskulárních onemocnění, mají uklidňující vliv na psychiku, snižují rizika stresů a krevní tlak. Přítomné antioxidační látky v pivu, původem ze sladu i chmele, zejména polyfenolové látky, mají pozitivní vliv na prevenci  kancerogenních onemocnění. Pozornost je věnována i obsahu vitaminů, zejména jejich vlivu na hladinu moderního markera civilizačních chorob – homocysteinu (vitaminy skupiny B, především foláty a vitamin B12) a na výskyt fytoestrogenů z piva. Pivo obsahuje velmi nízkou koncentraci cizorodých látek oproti jiným potravinám a nápojům. Nelze zapomenout ani na pozitivní vliv oxidu uhličitého na prokrvení sliznic. Důležitý je i obsah minerálních látek a stopových prvků, zejména fysiologicky využitelného křemíku, který vytěsňuje z lidského organismu hliník, působí proti ateroskleróze a osteoartritidě. Přitom lze předpokládat, že celá řada látek s pozitivním účinkem na zdraví, které lze očekávat  v pivu, ještě nebyla objevena.

Kellner,V. a kol.: Pozitivní přínosy piva ke zdraví spotřebitele. Kvasny Prum., 48, 2002, č.9, s.244 – 248