Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Pozitivní vliv mléka na zdraví lidí do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv
Akce - Archiv > Akce - Archiv> Potravinářství - Archiv

Pozitivní vliv mléka na zdraví lidí

Vydáno: 29.1.2010
Tisk článku
Autor: Mgr. Světluše Bodoková
Na konferenci „Výživa a zdraví“ zazněly zajímavé informace o pozitivním vlivu mléka na lidské zdraví.
V rámci světového mlékařského summitu Mezinárodní mlékařské federace (IDF) proběhla i konference na téma „Výživa a zdraví“.
Ve světě dnes narůstá počet lidí trpících nadváhou a lidí obézních, z čímž jsou spojena vysoká zdravotní rizika (diabetes 2. typu, apnoe, dýchací potíže, hypertenze, rakovina, onemocnění cév a srdce, infarkt, osteoporóza).
Mezi konzumací mléka, resp. příjmem vápníku a váhou byla zjištěna u dospělých nepřímá úměra a totéž bylo konstatováno i u tělního tuku. Klinické studie konstatovaly, že 3 dávky mléčných výrobků podávaných denně pozitivně působí na úbytek hmotnosti a na úbytek tuku v těle u obézních osob. Totéž bylo ověřeno i u dětí ve věku 2-8 let.
Vysokoproteinová dieta přispívá k udržení a snížení váhy. Stárnoucí populace trpí sarcopénií, tj. postupným ubýváním svalové hmoty. Projevuje se již ve věku od 40 let a úbytek svaloviny bývá ve výši 0,5-1 % ročně. Vyšší příjem proteinů zpomaluje úbytek svalové tkáně starých lidí.
Současný svět se také potýká s podvýživou, a to nejen svět rozvojový, ale paradoxně i vyspělé země. V průmyslových zemích je podvýživa spojována s potravinami o vysoké kalorické hodnotě, ale nutričně chudých.Mléko je komplexní potravinou, která zajistí příjem všech potřebných nutrientů (včetně všech esenciálních aminokyselin a vápníku).
Malnutrice (podvýživa) je významná ve stáří, kdy výrazně chybí vitamin D (příčina fraktur kostí) a vitamin B12 (udržuje mentální zdraví). Senioři by proto měli přijímat potraviny s dostatečným obsahem proteinů a energie (mléko a mléčné výrobky jsou ideální).
Mléko je také vhodný obnovující nápoj po sportovních výkonech; rychle obnoví homeostázu v organismu, tvorbu glykogenu, tvorbu svalového proteinu a současně vhodně hydratuje organismus.

Zdroj: Cestr.cz, 28.01.2010
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018