Bezpečnost potravin

Pozor na divočáky…

Vydáno: 21. 10. 2013
Autor: SVS ČR

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 18. 10. 2013.

Nejen při procházkách v lese, ačkoli případné nebezpečí lze očekávat spíš na počátku léta …

Nejen při procházkách v lese, ačkoli případné nebezpečí lze očekávat spíš na počátku léta, když bachyně vodí selátka. Na mysli máme především pozor při požívání zvěřiny. Černá zvěř totiž může mít v mase larvy svalovce, tj. trichinel. Svědčí o tom letos druhý případ, kdy v Moravskoslezském kraji prokázali ve Státním veterinárním ústavu Olomouc výskyt larev u uloveného divočáka. Proto je povinnost ulovené kusy nechat vyšetřit.

Padesáti sedmikilové ulovené prase nechal správně vyšetřit i lovec od Frýdku-Místku. Protokol s výsledkem o přítomnosti trichinel ze Státního veterinárního ústavu Olomouc odeslali samozřejmě lovci, ale vzápětí 17. 10. byla informace poskytnuta také Krajské hygienické stanici v Ostravě.

Člověk může onemocnět, a to velmi nepříjemně. V krajním případě hrozí i smrt. Jako poslední úmrtí v důsledku trichinelózy u lidí u nás zmiňujeme případ, kdy v roce 1954 ve Smrdově na Pacovsku z 11 nakažených konzumentů masa divočáka 3 lidé zemřeli.

Podle veterinární legislativy se musejí divočáci před uvolněním do oběhu, ale i pro osobní spotřebu lovce vyšetřit na výskyt trichinel. Podle statistik je u nás vyšetřováno 90 % ulovených divokých prasat. Ano, je to hodně, ale bylo by podstatně lepší, kdyby to bylo „aspoň“ 99,99%.

Při této příležitosti je dobré upozornit na možná rizika na různých trzích, zejména v cizích zemích, při koupi různých klobásek ze zvěřiny – z masa divokých prasat, při jejichž výrobě nebývají použity teploty, které parazita účinně zabíjejí. U takových, které nejsou označeny původem, a není uvedeno, že prošly veterinární kontrolou, je obezřetnost na místě, takové raději nebrat!

A ještě dodatek, maso z domácích prasat je v tomto ohledu dlouhodobě bezpečné.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Zdroj:  SVS ČR

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):