Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Pozor na namrzlou píci do kategorie

Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv
Krmiva > Živočišná výroba - Archiv> Krmiva> Živočišná výroba - Archiv

Pozor na namrzlou píci

Vydáno: 13.10.2010
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 13.10. 2010.
Podzimní přízemní mrazíky mohou znepříjemnit život nejen řidičům, ale i zvířatům.
Právě poslední kosená namrzlá píce může způsobit problémy, zejména přežvýkavcům, tj. skotu či ovcím. Namrzlá píce, v níž byly mrazem, tedy krystalky ledu, narušeny buněčné stěny, se může snadno před podáním zvířatům zapařit. A „neštěstí“ je hotovo.

Zapařená píce pak může v bachoru přežvýkavců zkvasit, přičemž se vyvíjí plyn a zvíře se tzv. nafoukne a trpí. Tlak zbytnělého bachoru, odkud plyn nemá úniku, je tak velký, že je zvíře neklidné, snaží se lehat, vstávat a může nakonec i v bolestech uhynout. První pomoc je podat nálevem speciální léčivý prostředek, často je vhodné i použít trokar. Zkušený chovatel, popřípadě veterinární lékař, prorazí stěnu břišní trokarem v místě tzv. hladové jámy, na dlaň od posledního žebra a bederních obratlů, a plyn vypustí. Trokar je v podstatě dutý nůž, u kterého se po vbodnutí vyjme výplň a vzniklou trubicí může plyn a často i zpěněný obsah bachoru ven. Následně je nutné ránu ošetřit dezinfekčním prostředkem.

Aby k těmto „koncům“ nedocházelo, je třeba věnovat zejména v prvních podzimních dnech pozornost možnému narušení píce prvními mrazíky.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021