Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Pravidla pro vepřové hody a zabijačky do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Pravidla pro vepřové hody a zabijačky

Vydáno: 31.1.2020
Tisk článku
Autor: SVS
Informace SVS

Vzhledem tomu, že přichází doba masopustu a s ním také zabijačky a vepřové hody, považuje Státní veterinární správa (SVS) za vhodné připomenut některá pravidla, která se k zabijačkám, ale také ke správnému uvádění masa a masných výrobků na trh, vážou.

Především je nutné upozornit na to, že pořádání tak zvané veřejné zabíjačky jako atrakce, je podle veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání nepřípustné. Rovněž pořádání vepřových hodů v restauracích s vystavením jatečně opracovaného těla prasete před provozovnou (restaurací) odporuje zákonu. Vystavení jatečně upraveného těla poraženého zvířete mimo provozovnu nelze chápat jako zpracování masa v rámci potravinářského provozu. Maso a výrobky z tohoto zvířete nelze uvést na trh, jelikož zpracování neprobíhá v potravinářském provozu (např. v restauraci). Taková surovina není chráněna před kontaminací z vnějšího prostředí a existuje zde nebezpečí ohrožení zdraví spotřebitelů. Surovinu po jejím vystavení mimo restauraci již nelze zpracovat v provozovně potravinářského podniku a výrobky z ní musí být zlikvidovány v asanačním podniku.

SVS také připomíná, že samotné porážení prasat lze provádět pouze na schválených jatkách nebo v rámci domácí porážky. Domácí porážka může být provedena pouze v domácnosti chovatele, produkty jsou pak pro spotřebu osoby tvořící domácnost chovatele nebo pro tzv. osoby blízké.

Zdroj: SVS

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018