Přehled pravidel v jednotlivých členských státech EU.
Podle nařízení (ES) č. 852/2004 se podporuje vytváření, šíření a používání pravidel správné hygienické a výrobní praxe, a to jak na národní úrovni, tak na úrovni Společenství. Těmito pravidly se řídí podnikatelské subjekty v oblasti potravin dobrovolně.
Evropská komise uveřejnila přehled všech národních pravidel správné hygienické a výrobní praxe, který byl aktualizován ke dni 22.2.2010 (viz příloha). Podle tohoto přehledu má Česká republika vypracováno celkem 27 pravidel pro praxi. Níže je uveden jejich přehled. Bližší
informace o jednotlivých pravidlech (kdo a kdy je vydal, popř. ISBN) jsou k dispozici v přehledu Evropské komise (viz příloha).
Přehled pravidel správné hygienické a výrobní praxe platných v ČR:
– Pravidla správné hygienické praxe pro mlýnské výrobky
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe pro výrobce chleba a běžného pečiva
– Pravidla správné výrobní praxe pro výrobce těstovin
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe pro výrobce nealkoholických nápojů
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe pro výrobu škrobu
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe pro zmrazené potraviny
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe –
Mléko a mléčné výrobky; Czech Technical Standard – ČSN 569 601
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe porážek drůbeže a výrobě drůbežího masa
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe pro
maso a
masné výrobky
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe pro cukrářskou výrobu – šlehané hmoty
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe –
Vejce a výrobky z nich; Czech Technical Standard – ČSN 56 9603
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe pro minerální vody a ochucené minerální vody
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe pro výrobce jemného pečiva
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe pro výrobu lahůdek
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe – Sterilovaná zelenina a ovoce; Czech Technical Standard – ČSN 56 904
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe pro výrobu drůbežích tepelně opracovaných a trvanlivých masných výrobků
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe –
Ryby, vodní živočichové a výrobky z nich; Czech Technical Standard – ČSN 56 9602
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe pro výrobce jedlé soli a solných výrobků
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe pro výrobce krmných směsí
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe pro výrobu ovocných pomazánek a kompotů
– Pravidla správné hygienické a výrobní praxe pro výrobu drůbežích polotovarů, drůbežího strojně odděleného masa, drůbežích kuchyňských polotovarů a drůbežích konzerv
– Správná výrobní a distribuční praxe při výrobě medikovaných krmiv
– Pravidla správné výrobní a hygienické praxe pro výrobce premixů a krmiv s použitím premixů nebo doplňkových krmiv určených k výživě hospodářských zvířat
– Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách, Část I, Část II
– Systém kritických bodů v gastronomii (HACCP)
– Bezpečnost pokrmů v gastronomii
– Systém kritických bodů v obchodě
Zdroj:
Evropská komise