Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Přednosti a zápory konzumace mořských ryb do kategorie

Aktuality > Aktuality

Přednosti a zápory konzumace mořských ryb

Vydáno: 27.7.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Podle závěrů australského výzkumu lze doporučit z hlediska obsahu EPA a DHA týdně nejméně jednu porci tuňáka a z hlediska obsahu rtuti nejvýše 4 porce.

Jaterní tuk ryb byl dříve považován jednoznačně za přínosný pro zdraví, nyní existují určité výhrady. Příznivý je vysoký obsah omega-3-mastných kyselin, nevýhodou je vysoký obsah vitaminu A. Výhrady ke konzumaci ryb vyplývají i z nežádoucího obsahu těžkých kovů, PCB a dioxinů v rybách.

Výzkumníci z australské univerzity v Adelaide ve spolupráci s Aquafin Cooperative Research Center se zaměřili na složení tuků tuňáka Thunnus maccoyii (volně žijících a z akvakultury). Tato ryba je velmi žádaná a je chovaná farmově pro japonský trh. Proto byly kromě směsných vzorků testovány i určité části svaloviny, používané k přípravě sushi (podle stoupajícího obsahu tuku: Akami, Chu-toro a O-toro).

Vyšetřované ryby byly ve věku do 2 až 3 let (bez ohledu na velikost), což je věk obvyklý  u farmového chovu. Obsah tuku během růstu stoupá (ca do 136 dne) a pak mírně klesá. Obsah rtuti klesá se zvyšujícím se obsahem tuku. U farmově chovaných ryb roste podíl EPA a DHA na celkovém tuku a snižuje se podíl rtuti.

Ze studie vyplývá doporučení pro konkrétní konzumaci ryb, přičemž je stanoven obsah EPA, DHA a Hg (rtuti). Za porci se považuje 150 g pro dospělého a 75 g pro děti. S ohledem na obsah EPA a DHA se doporučuje nejméně jedna porce farmově chovaných ryb týdně (více porcí ryb z volného rybolovu), a nejvýše 4 porce týdně kvůli obsahu Hg. V případě sushi lze vhodným řezem získat surovinu s požadovaným složením.


Dtsch- Lebensm. Rdsch., 108, 2012, č. 6, s. 298-299
Objednávka kopie článku

Původní článek: „Risk-benefit analysis of fish consumption…“
Food Chemistry, 131, 2012, č. 3, s. 977-984


Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021