Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Přehnané obavy z thujonu v absintu do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Přehnané obavy z thujonu v absintu

Vydáno: 13.7.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Analýzy ukazují, že absint nemůže obsahovat množství thujonu přesahující hodnotu NOEL, takže je nepřiměřeně zdůrazňován škodlivý vliv pocházející z pelyňku.
Média dlouhodobě systematicky šíří nesprávnou informaci o obsahu thujonu v absintu – hořké lihovině obsahující pelyněk Artemisia absinthium, a tak vytvářejí falešný mýtus. Obsah thujonu záleží na chemotypu a pohybuje se v rozmezí 0 – 70,6 % v esenciálním oleji. V destilovaném absintu pak v přepočtu může být v průměru jen 20 mg/l s velkou standardní odchylkou (až 20 mg/l). V historických pramenech je však zmiňován obsah 260 mg/l, který je dáván do souvislosti s psychoaktivizujícími a afrodiziačními účinky. Některé studie uvádějí neskutečné receptury s nereálně vysokým množstvím pelyňku.
Studie provedená na toto téma v Chemickém a veterinárním ústavu v Karlsruhe,  při níž byly analyzovány esenciální oleje z pelyňku různého původu (včetně bylin z muzejních sbírek), prokázala, že tyto údaje jsou výrazně přehnané. Pokud by však přece byl levnější absint vyroben za použití esence, nikoli přímou destilací bylin, mohlo se dosáhnout koncentrace thujonu 217 mg/l lihoviny, a pokud by člověk vypil celý litr, dosáhl by příjmu thujonu 3,6 mg/kg tělesné hmotnosti, což je stále ještě pod hodnotou NOEL, která je 5 mg/kg. Pozorované škodlivé účinky absintu (rakovina jícnu a žaludku apod.) byly zřejmě spíše důsledkem nadměrné konzumace alkoholu než thujonu. A škodlivý účinek byl připisován absintu, protože ten byl (ve Francii) velmi preferovanou lihovinou.
Je dokonce velmi nepravděpodobné, že by i v době před omezením absintu mohlo množství thujonu překračovat dnešní limit EU, který je pro lihoviny 35 mg/kg (směrnice 88/388/ES pro aromata). Dnes se absint vyrábí většinou za použití aromat a barviv bez ohledu na tradiční výrobek, a při marketinku využívá původní pověst absintu. Pro zvýšení obsahu thujonu nad povolený limit by musela být použita pelyňková esence, v níž může být obsah thujonu kolem 750 mg/l.
Dtsch. Lebensm. Rdsch., 103, 2007, č. 6, s. 255
Další informace:
Stanovisko Vědeckého výboru pro potraviny k thujonu
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018