Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Překyselení organismu do kategorie

Aktuality > Aktuality

Překyselení organismu

Vydáno: 9.5.2014
Tisk článku
Autor: časopis Pekař cukrář
Překyselení organismu je jednou z nejnebezpečnějších civilizačních poruch, způsobené nesprávným životním stylem a nevhodnou stravou.

Překyselení organismu je jednou z nejnebezpečnějších civilizačních poruch, ke kterým jsme se dopracovali, a to především překotnou změnou životního stylu a nevhodnou stravou. Na překyselení neboli acidózu neexistuje zázračná pilulka. Musíme si pomoci sami tím, že změníme skladbu stravy a že se naučíme správně dýchat.

V našem těle jsou místa s velmi odlišným pH, jehož hodnoty jsou pro dané orgány typické a konstantní hodnoty pH jsou pro funkci jednotlivých orgánů nezbytné. Například extrémě nízké pH 2,0 mají žaludeční šťávy, krev má pH 7,3 – 7, 5 (hodnoty mimo interval pH 6,8 – 7,8 jsou neslučitelné se životem). Odchylky pH znamenají poruchy metabolismu, ztrátu propustnosti buněčných membrán a chyby v distribuci roztoků v těle, tedy velmi vážné stavy vedoucí k opravdu těžkým onemocněním.

Souhrn největších prohřešků vzhledem k zakyselení organismu:
- Zdroje bílkovin jsou převážně živočišné (maso), a to včetně mléka, mléčných výrobků, ryb a vajec
-  Denně jíme produkty z bílé mouky a cukru
- V jídelníčku máme nedostatek ovoce a zeleniny, většinou zcela chybí bylinky a klíčky
-  Jíme nepravidelně, rychle, hltáme a málo koušeme
-  Nemáme čas na procházky, sport a pobyt na čerstvém vzduchu
- Občas si dáme alkohol, kouříme nebo jsme v zakouřeném či jinak znečištěném prostoru
- Stravu máme často ve formě polotovarů s vysokým obsahem aditiv, zejména konzervantů, barviv a dochucovadel
- Málo pijeme, vynecháváme bylinné čaje a naopak zařazujeme často sycené a slazené nápoje
- Chybí nám vláknina, celozrnné pekařské výrobky, alternativní plodiny, luštěniny, houby
-  Nepoužíváme zelené potraviny

Autor článku „Překyselení organismu je nebezpečné“: Ing. Eva Nováková

Zdroj:  časopis Pekař cukrář XXIV, 2014, č. 1, s. 31 - 33

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Vláknina
pH

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018