Bezpečnost potravin

Prevence onemocnění z potravin

Vydáno: 29. 8. 2008
Autor: bodokova1

Nová publikace, na jejímž vzniku se podílely Ministerstvo zemědělství, Informační centrum bezpečnosti potravin a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy.

Publikace, která je k dispozici v Informačním centru bezpečnosti potravin MZe, Slezská 7, Praha 2, by měla sloužit spotřebitelům jako základní přehled o alimentárních onemocněních a prevenci proti nim.
 
Obsah:
MIKROORGANISMY A ČLOVĚK
Mikroorganismy proteolytické
Mikroorganismy lipolytické
Mikroorganismy sacharolytické
 
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY
 
BAKTERIÁLNÍ NÁKAZY Z POTRAVY
Salmonelóza
Kampylobakterióza
Listerióza
Bacilární úplavice neboli shigelóza
Břišní tyf
 
BAKTERIÁLNÍ OTRAVY Z POTRAVIN
Stafylokoková enterotoxikóza
Botulismus
 
ONEMOCNĚNÍ Z POTRAVIN VYVOLANÁ PARAZITY
Trichinóza
Tasemnice
Škrkavka
 
VIROVÁ ONEMOCNĚNÍZ POTRAVY
Žloutenka typu A (hepatitida A)
Klíšťová encefalitida
BSE (Bovinní spongiformní encefalopatie)
PTAČÍ CHŘIPKA (kuřecí mor)
 
MIKROFLÓR A TRÁVICÍHO ÚSTROJÍ
 
ZDRAVÍ PROSPĚŠNÉ MIKROORGANISMY V POTRAVINÁCH
 
ZDRAVÁ VÝŽIVA
 
OVOCE A ZELENINA
 
OBILOVINY
 
MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
 
MASO, VEJCE A LUŠTĚNINY
 
TUKY A CUKRY
Tuky
Cukry (sacharidy)
 
BIOPOTRAVINY A BIOPRODUKTY
 
 
Příručku si lze rovněž stáhnout ve formátu pdf  z webu IC BP www.bezpecnostpotravin.cz