Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Prevence salmonelóz: doporučení pro spotřebitele do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele

Prevence salmonelóz: doporučení pro spotřebitele

Vydáno: 19.2.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Doporučení vydané ministerstvem zemědělství USA.
V souvislosti s výskytem 213 případů onemocnění způsobených Salmonella Montevideo ve 42 státech USA vydalo americké ministerstvo zemědělství (USDA) doporučení pro spotřebitele.
 
* Umývejte si ruce v teplé vodě se saponátem minimálně po dobu 20 vteřin před a po manipulaci se syrovým masem a drůbeží. Horkou vodou se saponátem umyjte rovněž prkénko pro krájení, nádobí a náčiní. Důkladně očistěte zašpiněná místa.
 
* Dohlížejte na to, aby syrové maso, ryby a drůbež byly odděleny od ostatních potravin, které se nebudou tepelně opracovávat. Používejte jiné prkénko pro syrové maso, drůbež a vejce a jiné pro tepelně opracované potraviny.
 
* Zajistěte, aby se při tepelné úpravě masa a drůbeže dosáhlo před konzumací bezpečné teploty uvnitř masa. Bezpečná teplota pro hovězí a vepřové maso je 160 °F (=71 °C), pro drůbeží 165 °F (=74 °C). Informace o teplotě uvnitř masa se získá pomocí teploměru určeného k měření vnitřní teploty potravin.
 
* Syrové maso a drůbež zchlaďte do dvou hodin od zakoupení nebo do hodiny, pokud teplota přesáhla 90 °F (=32 °C). Tepelně opracované maso a drůbež zchlaďte do hodiny po tepelném procesu.
 
Zdroj: USDA
 
Salmonella Montevideo: stanovisko FDA k výskytu
Onemocnění z jídla (MZe: webová aplikace Víš co jíš?)
Správné uchovávání potravin a pokrmů v chladničce = prevence vzniku onemocnění z potravin (informační leták pro spotřebitele)
Jolana Rambousková, Dana Hrnčířová: Prevence onemocnění z potravin
Petr Šatrán, Josef Duben: Nákazy zvířat přenosné na člověka a bezpečnost potravin
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021