Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Preventivní potenciál bílkovin mléka a kolostra do kategorie

Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv
Aktuality > Aktuality

Preventivní potenciál bílkovin mléka a kolostra

Vydáno: 25.8.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Přehledová studie shrnující výsledky modelových testů i testů in vitro a in vivo zaměřených na potenciální preventivní a léčebné účinky mléčných bílkovin a jejich fragmentů.
V počítačových modelových testech (in silica), testech in vitro a klinických zkouškách (v řadě studií) byly zkoumány zvláštní biologické vlastnosti bílkovin mléka a mleziva. Získané výsledky ukazují, že analyzované nutrienty mohou být použity v prevenci a léčení autoimunitních a neoplastických onemocnění, chorob z protravin, infekcích sepsích a jiných poruchách lidského organismu. Mohou být použity u novorozenců, dětí i dospělých. Pozitivní vlastnosti souvisejí s termální stabilitou bílkovin, se schopností koagulovat v přítomnosti iontů vápníku a v izoelektrickém bodě při pH 4,6 a s proteolýzou působením chymosinu. Terapeutické vlastnosti se značně mění v případě ošetření teplem. Pasterace např. ničí schopnost laktoferinu vázat železo, ale stabilizuje jeho antimikrobiální vlastnosti a snižuje antivirové vlastnosti.

Struktura článku:

- Bílkoviny jako prekursory bioaktivních peptidů
- Biologická dostupnost bioaktivních peptidů
- Použití bioinformatických nástrojů ve výzkumu bioaktivních vlastností  
  bílkovin mléka a kolostra
- Kaseiny
- Syrovátkové bílkoviny
- Laktoferin
- Lysozym
- Laktoperoxidáza
- Glykomakropeptidy
- Peptidy bohaté na prolin

Food Rev. Int., 27, 2011, č. 4, s. 357-388
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018