Bezpečnost potravin

Při kontrolách SVS byl pozastaven sýr s velmi nebezpečným Shigatoxinem

Vydáno: 5. 8. 2014
Autor: SVS ČR

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 5. 8. 2014.

Společnost Český archiv vín, s.r.o. dovezla do České republiky sýr, u kterého byla veterinární kontrolou v místě původu prokázána přítomnost bakterie Escherichia coli produkující Shigatoxin. V závislosti na množství zkonzumované potraviny a na míře kontaminace se příznaky onemocnění způsobené touto bakterií projevují 3-9 dnů po konzumaci závadné potraviny v podobě zánětu střev, náhlých bolestí v břiše, krvavého průjmu a zvracení, v některých případech dokonce dochází k trvalému poškození zdraví, výjimečně i k úmrtí. SVS provedla šetření ve skladu společnosti a pozastavila 56 ks sýru. 24 ks bylo již distribuováno do prodejen společnosti. V důsledku šetření začala společnost kontaktovat prodejny a stahovat výrobky zpět do skladu. Výsledný počet pozastavených výrobků je 73 ks. 7 ks bylo prodáno konečnému spotřebiteli.

Identifikace výrobku:
Sýr Saint-Marcellin Dauphinois, 80g, Francie
Kravský, poloměkký, zrající
Šarže: 11805204
Datum spotřeby: 13. 8. 2014

Výrobek mohl být zakoupen na prodejně:
Vinotéka Dejvice Martina Vassová, Na Hutích 4, 160 00 Praha
nebo Vinotéka Radotín, Vrážská 73, 153 00 Praha 512.

Pokud jste tento výrobek koupili v jedné z výše uvedených prodejen, můžete ho tam také vrátit.  

Uvedená společnost rovněž přijala 8 ks sýru Saint-Félicien Tent., který byl výroben ze stejné šarže kontaminovaného mléka. Toto množství bylo také pozastaveno a bude vráceno výrobci z iniciativy prodejce.

Petr Pejchal

Zdroj:  SVS ČR

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):