Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Přídatné látky v potravinách do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Přídatné látky v potravinách

Vydáno: 30.5.2007
Tisk článku
Zpráva ministerstva zdravotnictví
     Čtenářsky stále vděčné téma „škodlivých éček“, na které se v nedávné době některá média zaměřila, bylo z pohledu Ministerstva zdravotnictví zajímavé především množstvím nepřesností, nepravd a protichůdných názorů. Takovéto informace však mohou mezi spotřebiteli vyvolat bezdůvodnou paniku a strach z přídatných látek podobně jako tomu bylo v případě letáků, které se přibližně od roku 2000 nepravidelně objevovali a do dnešních dnů občas objevují nejčastěji v podobě nevyžádaného e-mailu. K tomu rovněž přispívají rádoby odborná pojednání autorů, kteří jsou z různých důvodů prezentováni jako „experti“ na výživu, a která se objevují i v seriózních médiích. Veřejnost pak takováto sdělení pochopitelně vnímá jako věrohodná a podložená. Opak je pravdou.
Ministerstvo zdravotnictví bere za svou povinnost osvětlit veřejnosti některé záležitosti týkající se podmínek schvalování a používání přídatných látek v potravinách. Předně je třeba si uvědomit, že v řadě případů se jedná o látky, které se v přírodě běžně vyskytují, případně jsou vytvořeny uměle, ovšem svým složením jsou s látkami přírodní povahy totožné.
Bezpečným používáním přídatných látek se zabývá řada institucí na celém světě. V Evropě posuzuje přídatné látky Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Povolení používání každé přídatné látky předchází náročné dlouhodobé vědecké studie. V první fázi se stanoví množství přídatné látky, které nezpůsobí žádný nežádoucí účinek při dlouhodobém podávání pokusným zvířatům. Získaná hodnota se dále dělí stem nebo tisícem a výsledkem je maximální množství přídatné látky, které může být konzumováno denně, aniž by představovalo riziko pro lidský organismus. Tento způsob hodnocení přídatných látek je v současné době považován za nejpřijatelnější.
Spotřeba přídatných látek v ČR byla sledována v rámci výzkumných úkolů Státního zdravotního ústavu. Sledování bylo zaměřeno na sladidla, konzervační látky a barviva. Bylo zjištěno, že u žádné ze sledovaných látek nebyl překročen stanovený limit, bereme-li v úvahu průměrnou spotřebu potravin.
Vyhláška č. 304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin, ve znění pozdějších předpisů, reguluje nejvyšší povolená množství přídatných látek v potravinách. Jejich použití, pokud je v souladu s uvedenou vyhláškou, je tedy naprosto bezpečné.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021