Bezpečnost potravin

Přijaté výživové tvrzení o sladidlu

Vydáno: 23. 1. 2008
Autor:

Úřad FDA schválil používání výživového tvrzení o sladidlu Palatinosa (izomaltulóza) ohledně neexistence kariogenních účinků.

Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA  – Food and Drug Administration) schválil výživové tvrzení o sladidle izomaltulóza (obchodní název Palatinosa), že nemá kariogenní účinky. Kariogenita je schopnost vytvářet  zubní kazy. Tato vlastnost je obecně přisuzována cukrům (sacharóze, fruktóze, laktóze), které mohou být lehce tráveny ústní mikroflórou. Přesto, že Palatinosa je vyráběna z cukru a disponuje přírodním chuťových profilem, vyznačuje se silnou molekulární vazbou, kterou nelze rozložit ústní mikroflórou, a tak chrání zuby před účinkem kyselin produkovaných bakteriemi, které pak poškozují zubní sklovinu. Palatinosu vyrábí a uvádí na mezinárodní trh specializovaná německá společnost Palatinit. Sladivost Palatinosy vzhledem k sacharóze je asi poloviční, ale má shodný chuťový profil jako cukr. Přijaté výživové tvrzení o izomaltulóze, že toto sladidlo není kariogenní, může vést k vývoji nových druhů potravin, kde lze uplatnit specifická tvrzení o zdravotním působení na zuby, jako např. „nevyvolává tvorbu zubního kamene“ nebo „snižuje riziko zubního kazu“.

Dental Approval. Soft Drink International, November  2007, s. 16