Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Přijaté výživové tvrzení o sladidlu do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Přijaté výživové tvrzení o sladidlu

Vydáno: 23.1.2008
Tisk článku
Úřad FDA schválil používání výživového tvrzení o sladidlu Palatinosa (izomaltulóza) ohledně neexistence kariogenních účinků.

Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA  - Food and Drug Administration) schválil výživové tvrzení o sladidle izomaltulóza (obchodní název Palatinosa), že nemá kariogenní účinky. Kariogenita je schopnost vytvářet  zubní kazy. Tato vlastnost je obecně přisuzována cukrům (sacharóze, fruktóze, laktóze), které mohou být lehce tráveny ústní mikroflórou. Přesto, že Palatinosa je vyráběna z cukru a disponuje přírodním chuťových profilem, vyznačuje se silnou molekulární vazbou, kterou nelze rozložit ústní mikroflórou, a tak chrání zuby před účinkem kyselin produkovaných bakteriemi, které pak poškozují zubní sklovinu. Palatinosu vyrábí a uvádí na mezinárodní trh specializovaná německá společnost Palatinit. Sladivost Palatinosy vzhledem k sacharóze je asi poloviční, ale má shodný chuťový profil jako cukr. Přijaté výživové tvrzení o izomaltulóze, že toto sladidlo není kariogenní, může vést k vývoji nových druhů potravin, kde lze uplatnit specifická tvrzení o zdravotním působení na zuby, jako např. „nevyvolává tvorbu zubního kamene“ nebo „snižuje riziko zubního kazu“.

Dental Approval. Soft Drink International, November  2007, s. 16

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021