Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Příjem barviv z potravin v Austrálii do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Příjem barviv z potravin v Austrálii

Vydáno: 16.4.2009
Tisk článku
Studie provedená úřadem FSANZ zjistila, že obsah barviv v potravinách zdaleka nedosahuje povoleného maxima, a je nižší než koncentrace uváděné v britské "Southampton Study“.
Studie provedená australským a novozélandským úřadem pro potravinové normy FSANZ prokázala, že barviva jsou v Austrálii přidávána do potravin v množství obvykle menším než 25 % nejvyšší povolené dávky. Kromě toho bylo zjištěno, že skutečná konzumace umělých barviv všech zkoumaných skupin populace (včetně konzumentů vysokých množství barviv) je nižší než hodnota akceptovatelného denního příjmu ADI.
Průměrné koncentrace barviv v analyzovaných potravinách jsou v Austrálii podstatně nižší než jsou koncentrace (kombinace barviv a benzoanu sodného) uváděné v britské „Southampton Study“(např. tartrazin v UK: 67 mg/kg; v Austrálii 10 mg/kg). Kromě toho australské děti konzumují podstatně méně potravin obsahujících sporná barviva, takže jejich příjem je podstatně nižší v porovnání s s údaji ze Southampton Study (příjem tartrazinu ca 14%, sunset yellow 8% resp. 21%).
FSANZ uznává, že u malé části populace může docházet k negativním reakcím na aditiva. Avšak vzhledem k tomu, že bylo ověřeno, že označování na obalech je v souladu s předpisy, mohou se rodiče při nákupu vyhnout výrobkům s aditivy, jejichž konzumace působí dětem obtíže (svědění kůže, syndrom dráždivého střeva, poruchy chování). Každopádně by se však při takové intoleranci měli poradit s lékařem.
Studie FSANZ kvantifikuje aktuální hladinu syntetických barviv a dvou přírodních barviv (annatto a košenila) v potravinách a nápojích na australském trhu, což slouží jako podklad pro vyhodnocení jejich příjmu.
 
Food Australia, 61, 2009, č. 4, s. 101
http://www.foodstandards.gov.au/newsroom/mediareleases/mediareleases2008/australianchildrenco4109.cfm
 
Studie FSANZ: Survey of added colours in foods available in Australia. (Study of concentrations in foods including dietary exposure assessment and risk characterisation).
Přílohy
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021