Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Priority v posuzování bezpečnosti aditiv do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Priority v posuzování bezpečnosti aditiv

Vydáno: 15.1.2010
Tisk článku
EFSA vyzývá k dodání podkladů týkajících se především vosků. Poté přijde na řadu posuzování emulgátorů, stabilizátorů, želírovacích prostředků, konzervantů a antioxidantů.

Úřad EFSA má do konce roku 2020 provést revizi posouzení všech aditiv z hlediska bezpečnosti. Do června 2011 má být ukončeno hodnocení barviv, do prosince 2018 hodnocení  aditiv jiných než barviva a sladidla a nakonec přijdou na řadu sladidla, jejichž dosavadní hodnocení je nejnovější.

EFSA vyzval zainteresované strany, aby poskytly dostupné publikované i nepublikované dokumenty využitelné při obnoveném posuzování schválených a používaných aditiv. Po dokončení posuzování barviv bude prioritou skupina vosků, a sice i proto, že např. karnaubský vosk (E 903) se používá jak do krémů na boty, tak i do cukrovinek. Další vosky, kterých se revize týká: vosk candelilla (E 902), šelak (E 904), mikrokrystalický vosk (E 905), estery montanových kyselin (E 912), oxidovaný polyetylénový vosk (E 915).

Poté přijde na řadu posuzování emulgátorů, stabilizátorů, želírovacích prostředků, konzervantů a antioxidantů.

Podrobný časový program posuzování jednotlivých aditiv je uveden v příloze II „Specific priorities for certain food additives within the functional classes of food additives  as referred to in Article 4 (1) a (2)“,

http://members.wto.org/crnattachments/2009/sps/EEC/09_4363_00_e.pdf

která bude součástí nařízení o změně nařízení 1333/2008/ES.


EU food Law, 2009, č. 416, s. 16-17

EU food Law, 2009, č. 418, s. 16-18

Objednávka kopie článku


Priority CIAA pro španělské předsednictví EU

Další informace:
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021