Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek PRIORITY: výzkumný projekt EU do kategorie

Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Biologická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Biologická rizika> Rizikové faktory - Archiv

PRIORITY: výzkumný projekt EU

Vydáno: 1.10.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Projekt 7. rámcového programu V&V v EU zaměřený na výzkum prionů způsobujících BSE.
Dne 1.10.2009 byl zahájen pod názvem PRIORITY projekt, který se bude řešit za finanční podpory Evropské komise. Projekt je zařazen do výzkumné oblasti “Ochrana zdraví zvířat a lidí před priony v potravinách, krmivech a životním prostředí” (KBBE-2007-2-4-06).
Klasická BSE je v současné době pod kontrolou. Jde o výsledek zákazu zkrmování masokostní moučky. Analýza mandlí však vede k předpokladu, že může existovat znepokojivě vysoký počet asymptomatických případů výskytu abnormálního prionového proteinu (PrPsc). Dalším vážným nebezpečím je přenos BSE prostřednictvím krevní transfúze.
Pouze důkladné pochopení molekulární biologie prionů umožní jejich regulaci (kontrolu). Abychom zjistili, proč potravina kontaminovaná BSE způsobuje vCJD (variantní Creutzfeld Jacobovu nemoc), potřebujeme objasnit, jak se dostávají priony do potravin, co se s nimi děje ve střevech, jak se dostávají do mozku a jak iniciují řetězovou reakci vedoucí rychle k úmrtí.
V rámci projektu bylo položeno sedm otázek, na které budou řešitelé projektu hledat odpověď. Řešení projektu potrvá 48 měsíců (do 30.9.2013).
 
Zdroj: Evropská komise
 
Další informace o prionech jsou k dispozici zde.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018