Bezpečnost potravin

Připomínkové řízení k návrhu EFSA na posuzování enzymů

Vydáno: 15. 4. 2009
Autor:

Do 8.6.2009 se lze vyjádřit k tomu, jakou dokumentaci by měli předložit výrobci potravinářských enzymů pro posouzení jejich bezpečnosti.

Vědecký panel pro materiály v kontaktu s potravinami, enzymy, aromata a pomocné prostředky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–CEF) zahájil dne 8.4.2009 veřejnou diskusi k návrhu směrnic pro vyhodnocování bezpečnosti potravinářských enzymů. Směrnice specifikují typ informace, kterou by měli výrobci poskytnout, aby EFSA mohl posoudit bezpečnost enzymů. Ta obsahuje: popis chemického složení, vlastnosti a toxikologické testy. K návrhu EFSA se lze vyjadřovat do 8.6.2009. Připomínky se musí zaslat na předepsaném formuláři.
 
Požadavek na vytvoření směrnic vzešel z nového nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a látky určené k aromatizaci potravin.
 
Zdroj: EFSA